Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Muchomor - biały miąższ pod skórką
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 sierpień «
i

#5129
od stycznia 2007

Muchomor z Karkonoszy, 31.07.2009 r.

Miąższ tego muchomora, rosnącego pod świerkami, z kapeluszem barwy brązowopopielatej jest biały. Dlatego nie sądzę, by był to muchomor królewski, mam nadzieję, że to nie czerwonawy szykuje mi kolejną niespodziankę ;-)

Znalazłam w tamtym miejscu dwa owocniki, pokażę je po kolei.

Owocnik 1 (barwa na zdjęciu wypadła bardziej brązowa niż popielata):

owocnik 1
owocnik 1
owocnik 1 owocnik 1

Owocnik 2

owocnik 2
owocnik 2
owocnik 2
owocnik 2

#976
od września 2006

2009.08.06 22:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
znawcą muchomorów nie jestem, ale kojarzy mi się z Amanita spissa
i

#240
od sierpnia 2007

2009.08.06 23:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Bardzo dobrze Ci się kojarzy, to jest A.spissa. Przynajmniej 'owocnik 1', bo 'owocnik 2' jest w takim stanie, że nie ręczę, że to twardawy. Ale pewnie to też ten gatunek.
i

#5130
od stycznia 2007

Dziękuję :-)
Słusznie, teraz po ponownym przeanalizowaniu cech muchomorów twardawego i plamistego widzę, że u drugiego owocnika nie jestem w stanie ocenić prążkowania górnej powierzchni pierścienia, bo coś "zeżarło" pierścień i "nadżarło" trzon. Ale po powtórce cech jestem stopniowa coraz bliżej samodzielnego rozpoznawania :-))) Oczywiście próbowanie kulinarnych walorów muchomora twardawego pozostawiam sobie na dłuuugą, jeszcze bliżej nieokreśloną przyszłość ..... :-)

#19
od października 2008

2009.08.07 10:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Sławek Nowak (novol)
Twardawego nie polecam próbować jest niesmaczny. Często ma nieprzyjemny ziemisty smak, poza tym łatwiej go pomylić np. z plamistym. Polecam natomiast czerwonawego (M. czerwieniejący) jest naprawdę smaczny.
i

#4401
od listopada 2005

2009.08.07 10:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Potwierdzam - A.spissa, mimo, że jest jadalny, ani smakiem, ani aromatem nie zachwyca. Próbowałem wielokrotnie, zbierane w różnych lasach - już mi się przejadły...
i

#5131
od stycznia 2007

To na pewno dam mu spokój, tym bardziej, że pewne podobieństwo cech (choć uważna obserwacja powinna dać wynik rozpoznania właściwy), ale jednak pewne podobieństwo cech do śmiertelnie trującego plamistego skłania mnie do dystansu wobec prób kulinarnych :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji