Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj smaczny -PILNE!!!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 lipiec «

#285
od maja 2009

2009.07.27 13:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Wydaje mi się że go znam ale upewnić się nie zaszkodzi tym bardziej że nigdy go nie zbierałem. Dziś miałem dwie godzinki czasu więc wpadłem do puszczy i oto tego efekt:
DSC04223.JPG

Czy aby to na pewno mleczaj smaczny-Lactarius volemus?
Mleczko obfite,łagodne, białe po jakimś czasie brązowieje na rękach i wydaje mi się że faktycznie przypomina zapachem rybę.
Jeśli to on, to możecie podpowiedzieć jak najlepiej przyrządzić.
Z góry wielkie dzięki:-)

mleczaj smaczny 001.jpg
mleczaj smaczny 002.jpg
mleczaj smaczny 003.jpg

#3651
od maja 2006

Wygląda na niego. Podczas smażenia ma unosić się woń śledzi

#286
od maja 2009

2009.07.27 13:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
To mi się wydaje że, on smaczny tylko z nazwy .
Śledzie to moja regionalna białostocka, ulubiona potrawa ale nie w formie grzybka.
A może by go tak do marynaty , bo na smażenie troszeczkę za dużo? Coś około 6kg.
Co Ty na to. Już bez smażenia ręce cuchną mi śledziami!
Grzybek ładny tylko ta woń?
Dzięki:-)
i

#235
od sierpnia 2007

2009.07.27 15:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Tak, to on, można smażyć na wolnym ogniu z lekkim dodatkiem np. pieprzu, kminku, soli, czy co kto lubi (plus ew. jakiś tłuszcz). Do marynowania też się nadaje.
Ten charakterystyczny zapach to trójetyloamina, dzięki jej zawartości miąższ tego mleczaja w kontakcie z siarczanem żelaza barwi się na zielono (dotyczy to też innych grzybów, np. niektórych gołąbków).
Ważną cechą dystynktywną jest mleczko - białe, łagodne (słodkawe) w smaku.
Co do samej charakterystycznej woni, to nasila się ona u starych owocników, więc najlepiej ich nie zbierać.
W czasie zabiegów kulinarnych można włożyć lateksowe rękawiczki jednorazowe i problem ochrony dłoni przed zapachem rozwiązany.
Subiektywnie jeden ze smaczniejszych mleczajów.

#288
od maja 2009

2009.07.27 15:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Część już usmażona. Próbę smaku przeszedł pozytywnie. Słodziutki! Nieprzyjemna woń zamieniła się w przyjemny zapaszek. Miąższ troszeczkę za suchy ale na to da się coś zaradzić.
Szkoda tylko że dziś nie sobota.
Sprawdzilibyśmy z sąsiadem czy nie wchodzi w reakcję z alkoholem(oczywiście w celach doświadczalnych). Dla nauki wszystko!!!
Najładniejsze kapelusiki powędrują do słoiczków na zimę. Jak wpadniecie, będą czekać!
Serdeczne Wam Dziękuje:-)))
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji