Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Zielonkawy gołąbek-plamiaste blaszki
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 lipiec «
i

#6372
od grudnia 2003

Grąd-dąb,grab,sosna-wilgotny.Smak ostry

#6373
od grudnia 2003

Russula heterophylla ?

#4649
od kwietnia 2004

2009.07.23 11:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ale ten w środku to inny gołąbek - prawda? Coś koło Russula amoneolens.

#6374
od grudnia 2003

Wszystkie rosną koło siebie
i

#1449
od października 2007

2009.07.23 19:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
To,że rosną koło siebie nie musi oznaczać,że to ten sam gatunek.Wielce Czcigodny powinien doskonale o tym wiedzieć :)
Dla mnie to są tu dwa gatunki (a może trzy ?).Ten z prawej kolorystycznie pasuje m.in do gołąbka modrożółtego i nie wydaje mi się aby smak miał ostry.Motywuję to tym,że dotychczas spotkane przeze mnie gołąbki o zbliżonej kolorystyce miały łagodny smak.
i

#6375
od grudnia 2003

Właśnie mnie to zaskoczyło,że wszystkie miały ostry smak...
Dziś wszystkie gołąbki,które znalazłem były łagodne w smaku.
Gołąbek,który ma wszystkie cechy Russula fellea smakuję - a on...słodki :-0
Chciałem się trochę wziąć za Russula ale chyba znowu odpuszczę i pozostanę przy g.zielonawym i wybornym,które dziś poszły na patelnię-pycha...

ps.na zdjęciach faktycznie wygląda na dwa gatunki choć w lesie wyglądały jednakowo.
Po raz kolejny potwierdzam,że aparat widzi więcej i lepiej :-)

#298
od lipca 2007

A propos, co robisz z zielonkawym w kuchni ? Jakoś mi wpada w ręce ostatnio ...

#6382
od grudnia 2003

Smażę na masełku z dodatkiem oleju.Tylko pieprz i sól.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji