W niedzielę pojechaliśmy z córka na grzyby i zebraliśmy masę pieprznika.
Problem polega na tym że, wśród zebranych grzybów nie da się jednoznacznie określić: jadalny to czy blady? Znalezione owocniki miały kolor od intensywnie żółtego do prawie zupełnie białego.
Pieprznik biały odpada ponieważ takiego znajdowałem w poprzednich latach. Jego biel była tak oczywista że, śmiem twierdzić że, to był on. Takich białych jednak w tym zbiorze nie było.
Na zdjęciu poniżej, wyraźnie widać że, niektóre owocniki są prawie białe.
Jest to tylko część niedzielnego zbioru.
Teraz przedstawię kilka wybranych owocników w zbliżeniu.
Bardzo proszę o wypowiedzi na pytanie: czy można bez mikroskopu w 100% określić: jaki to pieprznik?
Większość oczywiście z lasu typowo liściastego.
Znane mi jest tylko jedno miejsce w Puszczy Knyszyńskiej gdzie ten "blady" występuje tak masowo.
W pozostałych miejscach większość pieprznika stanowi zdecydowanie "jadalny".
( z góry zaznaczam że,te białe kapelusze to nie efekt prześwietlenia przy fotografowaniu, )