Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Charakterystyczny czarci krąg
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 lipiec «

#1
od czerwca 2009

2009.06.23 11:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Kotowski (kotowmac)
Blaszkowe, charakterystyczny czarci krąg, w parku z mieszanym drzewostanem, wokół małego świerka pod rozłożystym kasztanem. Czerwiec, wybrzeże gdańskie.
czarci kr¹g
doros³e owocniki
blaszki

(wypowiedź edytowana przez kotowmac 23.czerwca.2009)
i

#4268
od listopada 2005

2009.06.23 11:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Witaj Maćku na Forum.
Proszę - edytuj swojego posta i ustaw zdjęcia w pionie. Wystarczy po każdym zdjęciu dać znak " / ", a kolejne zdjęcie przesunąć w dół enterem. Wtedy ustawią się pionowo.

#123
od maja 2009

2009.06.23 14:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Maćku, miałem ten sam problem. Na 99% to jest "czerwcowa"- majówka wiosenna. Powąchaj, zrób wysyp i jeśli te cechy są takie jak w wątkach poniżej,- to smacznego, o ile "one" pierwsze do nich się nie dobrały. U mnie majówki już są poważnie zaczerwione, ale te wyglądają dość jeszcze przyzwoicie no i nie wiem kiedy robiłeś zdjęcia.
Więcej znajdziesz tu:
https://www.bio-forum.pl/messages/33/245931.html
https://www.bio-forum.pl/messages/33/244131.html
Witaj na forum:-)

#2
od czerwca 2009

2009.06.24 08:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Maciej Kotowski (kotowmac)
Dzięki, to na pewno majówka. charakterystyczny dla nich intensywny zapach, okreslany w literaturze jako mączny, jest prawie identyczny z zapachem gąski zielonej. A i smak równie dobry.

#7696
od maja 2003

2009.07.01 11:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Ja natomiast jestem prawie pewna, że to NIE majówka, tylko rumieniak gromadny (Rhodocybe gemina). Ona też pachnie mąką i rośnie w czarcich kręgach. Dobrze, że też jest jadalna...

#6289
od grudnia 2003

Popieram Anię.Na Zlocie na Kaszubach pokazywałem stanowisko.Na drugiej fotce najlepiej widać.

#164
od maja 2009

2009.07.02 10:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Cześć! Nie myślcie nawet że, będę podważać taki autorytet jak Ania czy też Mirki2 i zacznę przedstawiać tu swoje racje. Chcę jedynie wskazać, czym się kierowałem sugerując że, to jest właśnie majówka. Podkreślam słowo sugerując!
Jak sami wiecie w Atlasie Marka o rumieniaku gromadnym jest tyle co nic.Rumieniaka brałem go pod uwagę, jednak sugerując się zdjęciami i opisem tego grzyba zawartego na stronach portalu "nagrzyby". Uznałem że, przedstawionym przez Maćka grzybom bliżej do majówki niż do rumieniaka.
Cytuję:
-"w grupach od sierpnia do listopada," -chodzi oczywiście o występowanie- mieliśmy trzecią dekadę czerwca, a jak wspomniałem wcześniej, nie była podana data zrobienia zdjęć.
-"O słodkawym smaku i korzennym fiołkowo muszkatołowym zapachu."-tego zapachu nie znam ale podejrzewałem że, jest inny od mącznego czy też z. świeżego ogórka.
-"Barwy różowawoochrowej do mięsistoczerwonego."- barwy takiej na kapeluszach grzybów Maćka, nie dopatrzyłem się.
-"nieregularnie powyginany i pofalowany"- oczywiście mowa tu o brzegu kapelusza w owocnikach starszych. Ta cecha faktycznie mnie zastanowiła i przemawiała za rumieniakiem. Gdyby nie to że, w necie jest pełno zdjęć podpisanych jako majówka z tak powyginanym kapeluszem. Nawet Jolka w swoim wątku https://www.bio-forum.pl/messages/2/36990.html przedstawia majówkę z takim brzegiem kapelusza.
Faktycznie, pierwszy rok zbierałem majówkę ale muszę przyznać że, właśnie w tym okresie gdy ukazał się ten wątek, większość majówki z mojego terenu wyglądała właśnie tak jak ten największy z 2 zdjęcia Maćka i w zasadzie mało już z nich nadawało się do spożycia.
Pomimo wszystko wyraźnie, zaleciłem zrobienie wysypu, ponieważ z literatury tego właśnie forum dowiedziałem się że, grzyba w tym okresie trującego a spełniającego warunki takie jak w podanych w poprzedniej wypowiedzi wątkach, w zasadzie nie można spotkać.
Muszę jednak przyznać że, macie rację. Zdjęcia Maćka są zbyt niewyraźne i przedstawiają za mało charakterystycznych szczegółów, aby można było ze 100% pewnością stwierdzić , co to jest? A swoją wypowiedzią pomimo że, nie powiedziałem wyraźnie "tak" to jednak zasugerowałem że, jednak to prawdopodobnie majówka.
Pozdrawiam!
i

#6293
od grudnia 2003

To że w opisach są informacje ,że występuja od sierpnia nie znaczy,że nie moga wystąpić np.na poczatku czerwca :-)))
http://www.mirki.kaszuby.pl/Rhodocybe_gemina_rumieniak_gromadny.index.html
Grzyby są nieobliczalne i m/in.za to je lubię ;-))

#166
od maja 2009

2009.07.02 11:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
O tym się przekonałem już kilkakrotnie. Ostatnio przy okazji łysostopka cierpkiego. Ten rok jest chyba szczególny w takie anomalia. Już wiem że , na te okresy należy patrzeć z przymrużeniem oka. Wspomniałem o tym tak przy okazji wymieniająć "+" i "-" mojej poprzedniej analizy grzybka:-)))

#7737
od maja 2003

2009.07.02 11:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Rozumiem Mirku G. Twoją sugestie i pewnie, gdybym nie zbierala i oznaczała rumieniaka też skłonna bym była przypuszczać, że to majówka. I nie wykluczam, ze masz rację. Wysyp zarodników powiedziałby mam ciut więcej - biały - majówka, różowawy - rumieniak. Rumieniak występuje od końca maja - przynajmniej w moich okolicach.

Martwi mnie natomiast dość niefrasobliwe podejście (jak Maćka) do jedzenia takich grzybów.

#168
od maja 2009

2009.07.02 11:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Aniu sam zaczynałem te grzyby jeść w tym roku i dopóki nie sprawdziłem wszystkich możliwości (takich jak wysyp, zapach, środowisko itp.) nie było mowy o konsumpcji. Liczyłem na to samo ze strony Maćka. Nie osądzajmy jednak pochopnie. Maciek pisze jedynie że, je skonsumował ale nie wspomina jakie poczynił kroki przed tą konsumpcją. Być może ta decyzja nie była podjęta pochopnie(taką mam przynajmniej nadzieję):-)

#7740
od maja 2003

2009.07.03 07:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Może wykazuję nadmierną ostrożność, ale spotkałam się z takim niefrasobliwym podejściem kilkakrotnie i siwiałam w przyspieszonym tempie na myśl, z czym zjadający mógł pomylić zjadany gatunek.

#171
od maja 2009

2009.07.03 09:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Lepiej niż ktokolwiek znasz zagrożenia jakie może przynieść spożycie niektórych grzybów, więc w pełni rozumiem i podzielam twoją ostrożność w tym względzie:-)
i

#4627
od kwietnia 2004

2009.07.03 20:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie wypowiem się, bo zdjęcia nie są zbyt wyraźne. Dla mnie Rhodocybe pachnie bardzo miło. Tak ciepło, słodko, a majówka przypomina zapachem ogórki - intensywny, zimny zapach.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji