cytat:Zatem, musimy chyba przyznać rację Ani: drobnoporek mleczny (Oligoporus tephroleucus)
Pewnie tak:-)
Sprawdziłem tego drobnoporka pod względem substratu i rzeczywiście jest on podawany najczęściej z brzozy, buka, jesionu, wierzby, topoli, leszczyny itd... ,natomiast bardzo rzadko z drzew iglastych.
Czyli pozwolę sobie uogólnić istotniejsze cechy makro. Miękkie owocniki z białym lub z lekko szarawo-brązowym odcieniem kapelusza, z białymi kanciastymi porami, nieprzebarwiającym się miąższem po dotyku i łagodnym lub nieco kwaskowatym smaku to wychodzi nam właśnie drobnoporek mleczny.
Jeśli tak to wszystko jasne.
Natomiast jeśli chodzi o bardzo podobnego, spotykanego na podobnym substracie gąbczaka piankowego - Spongipellis spumeus, to na ogół wyróżnia się on głównie okrągławo-labiryntowatymi porami i
dwuwarstwowym miąższem. Poza tym jest znacznie rzadszy.
(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 20.czerwca.2009)