Zastanawiałem się jaki to jest zapach mączny, i w końcu chyba już wiem, o ile to co przedstawiają zdjęcia zamieszczone poniżej, to jest majówka wiosenna. Faktycznie zapach bardzo przyjemny, przypominający zagniecione ciasto. A szczególnie ciasto które już chyba troszeczkę odstało, ponieważ wtedy ten zapach jest bardziej intensywny. Ktoś już kiedyś pisał że, ten zapach nie przypomina mu ogórka i ja się z tym chyba zgadzam.
Jestem pewien że, widywałem te grzyby już poprzednio ale nie mogę przypomnieć sobie, gdzie to było. W tym roku znalazłem tylko jedno stanowisko na skraju lasu w trawie, Za mało żeby cokolwiek z tego przyrządzić. Te znalezione przeze mnie nie miały wewnątrz ani jednego robaczka- czy zazwyczaj tak jest? Zauważyłem również że, pomimo dość długiej nóżki, niechętnie wychylają się nad powierzchnię ziemi, tak jakby się chciały schować przed bystrym wzrokiem grzybiarzy. Ktoś z forumowiczów napisał że, wystarczy je raz rozpoznać a później o pomyłce raczej nie może być mowy. Jeśli to one, to faktycznie są bardzo charakterystyczne. Proszę o potwierdzenie.
Wysyp oczywiście - biały, na białej kartce byłby niewidoczny(zdjęcie poniżej)
(wypowiedź edytowana przez mirek63 01.czerwca.2009)