Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ganoderma? z buka
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 kwiecień «

#686
od grudnia 2007

2009.04.05 17:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Soboń (jacek_s)
4.04.2009 na starym, grubym buku w parku. Okolice Ząbkowic Śl. Największa huba ok. 25 cm. Huba na trzecim zdjęciu rośnie stycznie z ziemią.






Ganoderma pfeifferi ??
Do oznaczenia trzeba kroić?

#3428
od maja 2006

Moim zdaniem to są pniarki obrzeżone

#1692
od października 2007

2009.04.06 00:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Jacek, krojenie to krok ostatni, a nawet ostateczny, jeśli wymaga zdjęcia żywego owocnika z drzewa.
Na początek spróbuj po prostu umyć (czyli przetrzyj mokrą szmatką) kawałek kapelusza temu niewielkiemu owocnikowi widocznemu na trzech ostatnich zdjęciach - powierzchnia powinna wyglądać jak podzielona prostymi, grubymi liniami na kanciaste, wielokątne poletka.
Skórkę G. pfeifferi pokrywa gruba, przezroczysta, żółtawa warstwa żywiczna. Jeśli jest obecna, odłam kawałek tej skorupki i spróbuj stopić ją zapałką. Powinna się topić, ale prawdę mówiąc - sama jej obecność + charakterystyczny rysunek na powierzchni owocnika to cechy pozwalające wstępnie typować G. pfeifferi.

(wypowiedź edytowana przez mykola 06.kwietnia.2009)

#3431
od maja 2006

Fomitopsis pinicola

#1696
od października 2007

2009.04.06 20:46 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Piotr, ja widziałam na żywo Ganoderma pfeifferi i mnóstwo pniarków, więc w tym przypadku po prostu informuję, jak nieinwazyjnie sprawdzić cechy kluczowe gatunku. Gdyby zdjęcie hymenoforu było ostrzejsze i bardziej makro, to sprawa byłaby rozwiązana bezdyskusyjnie, bo powierzchnia rurek pniarka jest niemożliwa do pomylenia z hymenoforem lakownicy. Ale zawsze warto powiedzieć, jak przy użyciu paru kropli wody i zapałki wstępnie rozpoznać rzadki gatunek.
Gdyby mi chodziło o błyskawiczne potwierdzenie/wykluczenie pniarka, to faktycznie najłatwiej użyć noża - wyciąć trójkącik z brzegu owocnika i zobaczyć kolor kontekstu. Kremowy do białego: pniarek. Misiowobrązowy: lakownica (bo wszystkie występujące u nas wieloletnie lakownice mają kontekst brązowy)... albo jakikolwiek inny nadrzewny (np. Phellinus, Fomes), jeśli nie znasz cech kluczowych dla oznaczania gatunków twardych nadrzewnych o brązowym kontekście.
i

#5219
od sierpnia 2002

2009.04.06 20:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)

cytat:

[...]informuję, jak nieinwazyjnie sprawdzić cechy kluczowe gatunku.





cytat:

[...]odłam kawałek tej skorupki i spróbuj stopić ją zapałką.




No ja bym na Twoim miejscu pogadał najpierw z tą Ganoderma :) Może macie nastawiony inny poziom, gdzie zaczyna się "nieinwazyjność" :))))

Humor mi się polepszył, uśmich od ucha do ucha i wracam do pracy ;)

pozdrawiam
Pimpek

#1697
od października 2007

2009.04.06 21:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Jacek, mam nadzieję, że jednak skusisz się na mycie kapelusza ;-)

#1698
od października 2007

2009.04.06 21:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Skorupka bardzo często odstaje, nie trzeba jej kroić, a tylko odłamać kawałek szybki, bo ona jest jak lakier na paznokciach - to nie jest żywa część owocnika :-)

#687
od grudnia 2007

2009.04.07 07:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Soboń (jacek_s)
Oczywiście zastosuję się do Twoich rad, ale odległość sprawia, że musi to poczekać. Dziękuję i pozdrawiam.
Zdjęcia robiłem wieczorem bez obiektywu makro :(
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji