Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Z koźlarzami zawsze problem :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 październik «
i

#163
od sierpnia 2005

Że koźlarz to wiem, ale zastanawia mnie, który koźlarz ma tak wywinięty na zewnątrz hymenofor albo to po prostu wiek, czy warunki wzrostu? Goryczak to to nie jest, bo kosztowałam. Bez smaku, a na upartego smak wodnisty. Rósł w rowie, a sąsiedztwie brzóz oczywiście. Po przekrojeniu się nie odbarwia.


#38
od września 2005

2005.10.16 07:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
To raczej wygląda na koźlarza. Moja opinia: stare koźlarze są właśnie bardzo wodniste i bez smaku. Do tego na patelni robią się "ślimakowate" i dlatego: zostawić w lesie. Zupełnie inna sprawa z koźlarzami czerwonymi: te nawet mocno wyrośnięte są najczęściej całkiem smakowite.

#39
od września 2005

2005.10.16 08:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Naturalnie zapomniałem dopisać: Koźlarz babka - Leccinum scabrum.
i

#1930
od sierpnia 2002

2005.10.16 08:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Zgadzam się z Arturem co do identyfikacji. Swoją drogą zapamiętaj: to co ma hymenofor RURKOWY i jakiekolwiek (białe, brązowe, białe) KŁACZKI na trzonku to koźlarz.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji