Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Cortinarius ze świerczyny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Cortinarius (Pers.) Gray 1821 - zasłonaki « starsze wątki (do 01 lutego 2015) «
i

#1015
od października 2007

2009.01.27 09:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Skórka śluzowata,wysyp żółtawobrązowy,zarodniki wąskoelipsoidalne (prawie wrzecionowate).Czy to może C.varius ?

1

2

3

4

5

#1566
od października 2007

2009.01.27 15:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Moim zdaniem to on.

#990
od kwietnia 2004

Moim też, jeśli w blaszkach by wyrażny odcień fioletu:)

(wypowiedź edytowana przez Tomasz 28.stycznia.2009)

#1568
od października 2007

2009.01.28 20:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Ten pierwszy owocnik jest już na etapie zarodnikowania, a więc blaszki idą w kierunku ochry, no a ten drugi chyba bardzo ślimakom smakował... ale lekki fiolet widać :-)
A co z moim modrordzawym? Doszedł już?

#994
od kwietnia 2004

Tak. Doszedl. Zarodniki odpowiadają C. balteatocumatilis zarówno co do ksztaltu jak i wymiarów

#1569
od października 2007

2009.01.29 17:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
I co teraz z nim dalej? Chyba można zaryzykować twierdzenie, że to jest nowe i pierwsze udokumentowane zielnikowo stanowisko zasłonaka modrordzawego w Polsce, a więc jak teraz z nim postępować? U Ciebie jest fragment owocnika, w moich zbiorach dwa kolejne (wszystkie mają moje oznaczenia zielnikowe), Ania nie ma żadnego, choć zgłoszenie w bazie jest... Jak to wszystko złożyć w całość?

(wypowiedź edytowana przez mykola 29.stycznia.2009)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Cortinarius (Pers.) Gray 1821 - zasłonaki « starsze wątki (do 01 lutego 2015) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji