Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Hohenbuehelia atrocoerulea ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 styczeń «

#997
od października 2007

2009.01.16 10:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
W lesie mieszanym,na murszejącym pniu młodej brzozy.

1

2

3

4


6

suszek
7

#1531
od października 2007

2009.01.17 22:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Nie mam pewności. Owocniki przede wszystkim zdecydowanie za trzonowate, poza tym za białe (to ma być bocznianka niebieskoszara), za puchate (biały miś jakiś); do tego za cienka i za jasna warstwa źelowa. I te dziwne, wełniste przerosty. Tym niemniej, pozostają te ochrowe blaszki (wcale nieczęste wśród panellus i bocznianek), ale to chyba za mało do oznaczenia.

Może sucho i dość ciepło u was w okresie przed tym znaleziskiem było? Fioletowe żelowe grzybki mają ponoć tendecję do gwałtownych zmian koloru, gdzieś to u Marka Snowarskiego wyczytałam i sama zaobserwowałam...

Specjalista potrzebny. Ja tam wietrzę jakąś malutką, puchatą, żelową sensację :-))))

#7339
od maja 2003

2009.01.23 10:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jakaś Hohenbuehelia z pewnością. Raczej H. mastrucata. Mikroskop potrzebny.

#7441
od maja 2003

2009.04.19 16:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Po obejrzeniu grzybka utrzymuję że to Hohenbuehelia mastrucata (bo na pewno Hohenbuehelia i właściwie do rozstrzygnięcia jest czy mastrucata czy atrocaerulea)
H. mastrucata bo:
- jasny kapelusz
- warstwa żelowa stosunkowo gruba (około 1 mm)
- dość dobrze wykształcony trzon
- zapach mączno-"kurnikowy"
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2009 « Archiwum 2009 styczeń «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji