Słabe zdjęcie. To może być Fistulina hepatica, ale nie musi
#107
od sierpnia 2004
Kuki, widzę,że się bardzo spieszysz-z robieniem fotek też. Spokojnie. Zamontuj aparat na statywie, ustaw ostrość i pstrykaj. Sądząc z ilości zamieszczanych przez Ciebie fotografii dysponujesz cyfrakiem, ale pomyśl, że masz analoga a profesjonalna rolka diapozytywu kosztuje 50 zł. Ja ostatnio w lesie sfotografowałem 4 gatunki i zajęło mi to kilka godzin (oczywiście razem z szukaniem i leżeniem na ziemi). :-). hej
2005.10.13 07:51
Marek W.
Szybciej Gleophyllum odoratum
Raczej nie ozorek dębowy. Jeżeli dotykałeś owocnika to miąższ powinien być mięsity, a po nadcięciu owocnika powinna się pokazać krwista ciecz.
Czy anyżak pachnący ? Być może tak, ale po tym jednym zdjęciu i braku zdjęcia hymenoforu (spodniej części kapelusza), braku zapachu, smaku mi osobiście raczej trudno się wypowiadać.
Łukasz, to co napisał Ci Marcos o fotografowaniu jest bardzo wskazane. Poświęć choćby 10-20 minut napotkanemu grzybowi, nie spiesz się ;-)
Rób co najmniej po kilka zdjęć danego grzyb (od góry, z boku, od spodu, miejsce przecięcia itd., itp.
Pozwoli Ci to uzyskiwać bardziej miarodajne informacje, co do napotkanych przez Ciebie grzybów :-))
Dzięki za rady, macie oczywiście rację. Nie gniewajcie się...:)
#114
od sierpnia 2004
Kuki na forum się nikt nie gniewa i wal fotek ile chcesz, jednak poświęć im więcej uwagi w terenie. Pzdr.:-))) hej.
Nikt się nie gniewa, bo nie ma takiego prawa :-)
Chodzi o to, ze Ty masz, powinieneś mieć satysfakcję (zadowolenie), z tego, że jak zamieszczasz fotkę grzyba to chciałbyś, aby on został mniej lub bardziej dokładnie oznaczony.
Temu służy (na ile to możliwe) w miarę wszechstronne przedstawienie cech wizualnych (fotki), jak i podanie wszystkiego, co wiesz (zanotowałeś) o grzybie, jego wszelkich cechach "niewizualnych" i środowisku.
Przepraszam Cię, taki "mentorski" tryb postrzegania rzeczywistości :-) :-(