Jakie drzewa rosły w okolycy?
#431
od grudnia 2005
jodłowy nie bo się przebarwia na zielono - więc albo świerkowy(prawdziwy) albo sosnowy(rydz)
To pewnie jest świerkowy, bo w okolicy rosły świerki i daglezje.
#160
od września 2005
Jak na mleczaja świerkowego trochę mi tutaj brak zielonkawych odcieni - mimo, że grzybek wygląda na dość dojrzałego... masz może Tadeusz zdjęcie nóżki?
Różnice pomiędzy rydzami, cytuję "Grzyby Szwajcarii, tom 6, Russulaceae", Fred Kraenzlin:
1. Mleczaj rydz - Lactarius deliciosus: występuje w symbiozie z sosnami!
Nóżka z plamkami kroplowymi, kapelusz koncentrycznie pręgowany. Miąższ
całkiem łagodny, mleczko również całkiem łagodne i nie farbujące na kolor
winno-brązowy (lub dopiero po 1-2 godzinach!). Kapelusz i nóżka
zmieniają kolor na zielony. Występuje przede
wszystkim na glebach wapiennych, na niektórych teranach dość częsty.
2. Mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus występuje w symbiozie z
świerkami, miąższ farbuje na kolor winno-brązowy. Nóżka jest
jednokolorowa. Z wiekiem kapelusz i nóżka farbują na kolor zielonkawy
(młode egzemplarze nie mają plamek koloru zielonkawego!). Mleczko
przbarwia się z mocno pomarańczowego (marchewka) na ciemno-winno-brązowy
w ciągu 20-30 minut. Miąższ ma smak gorzkawy. Bardzo częsty, występuje na
wszystkich glebach.
3. Mleczaj późnojesienny - Lactarius salmonicolor: rośnie w symbiozie z
jodłami. Mleczko przebarwia sie po 10 minutach z koloru pomarańczowego na
winno-brązowy. Smak miąższu gorzkawy. Występuje znacznie rzadziej niż
mleczaj świerkowy! Najchętniej na glebach wapiennych.
(wypowiedź edytowana przez arysch 25.października.2008)
#1055
od kwietnia 2006
Niestety, nóżka mi się ukruszyła, a grzyb tak mocno barwił, że straciłęm ochotę na bliższą analizę w terenie. Całe ręce miałem umazane na pomarańczowo. Trochę posmakowałem, miał gorzkawy posmak.
#162
od września 2005
Gorzkawy smak ma zarówno świerkowy jak i późnojesienny. Jeśli nie było jodły w pobliżu... będzie więc świerkowy.
#1404
od października 2007
Ja tam już nic nie wiem. Jak dla mnie zbyt ospale i niemrawo zielenieje i zbyt lepki jest na świerkowego, ale w sumie... Dobra, przejrzałam foty. Świerkowy może być.
Tadeusz skąd jesteś nadmorski? (szukam bliskich polskogeoagraficznie) ;-)
(wypowiedź edytowana przez mykola 26.października.2008)
jak najbardziej mleczaj świerkowy
Paulo, jestem kołobrzeski.