Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 październik «

#0

2005.10.06 21:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Miika
Witam!

Po powrocie z grzybów chciałam je pokroić do suszenia, dlaczego większość grzybów na chwilę robiła się niebieska (sina).Niektóre bardziej. Słyszałam opinię że to "sitarz". Czy są trujące? Bardzo proszę o radę...na razie suszę je w piekarniku.
i

#2079
od kwietnia 2004

2005.10.07 17:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Jeżeli to są podgrzybki i maślaki możesz je jeść. Z tego, co wiem, sitarz nie niebieszczeje. Sitarz tez jest jadalny.

#38
od lipca 2004

2005.10.07 20:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jerzy Staroń (preskaler)
Bagniaki sinieją! Są to takie bardziej suche odmiany maślaka (?), które mają ciemniejszą gąbkę (spód) od kapelusza. Kapelusz jest żółty a spód jasnobrązowy (ciemnobeżowy?). Moim zdaniem jest to bardzo fajny grzybek. Robale go nie lubią bo jest dość twardawy.
i

#73
od sierpnia 2004

2005.10.07 20:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Preskaler, możesz to sprecyzować?. Pierwszy raz słyszę o Bagniakach-suchych odmianach maślaka. Czy masz jakąś fotografię tego grzyba, żeby go oglądnąć i mieć więcej pojęcia o jaki gatunek chodzi?. CZy chodzi Ci o Maślaka żółtego?. Myślę,że Gość zebrał Podgrzybka brunatnego.
i

#665
od października 2004

2005.10.07 21:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Miika, a po naduszeniu rurki też stawały się niebieskawe? (siniejące?) Ja zgadzam się z Markiem - sądzę, że to po prostu podgrzybek brunatny.
A bagniaki też znam - to zupełnie coś innego, ale też jadalne. W Puszczy Solskiej bagniaków jest cała masa....
:o)

#0

2005.10.08 07:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

miika
Tak, po naduszeniu rurki siniały.Poszperałam trochę i to są podgrzybki brunatne...zmyliło mnie to sinienie (niebieszczenie) po przekrojeniu. Grzybki ususzone a część zjedzona w sosiku - dolegliwości nie było. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam

#2094
od kwietnia 2004

2005.10.08 09:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Bagniak to inaczej maślak pstry Suillus variegatus. Jadalny, oczywiście.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji