2005.10.06 21:43
Miika
Witam!
Po powrocie z grzybów chciałam je pokroić do suszenia, dlaczego większość grzybów na chwilę robiła się niebieska (sina).Niektóre bardziej. Słyszałam opinię że to "sitarz". Czy są trujące? Bardzo proszę o radę...na razie suszę je w piekarniku.
#2079
od kwietnia 2004
Jeżeli to są podgrzybki i maślaki możesz je jeść. Z tego, co wiem, sitarz nie niebieszczeje. Sitarz tez jest jadalny.
Bagniaki sinieją! Są to takie bardziej suche odmiany maślaka (?), które mają ciemniejszą gąbkę (spód) od kapelusza. Kapelusz jest żółty a spód jasnobrązowy (ciemnobeżowy?). Moim zdaniem jest to bardzo fajny grzybek. Robale go nie lubią bo jest dość twardawy.
#73
od sierpnia 2004
Preskaler, możesz to sprecyzować?. Pierwszy raz słyszę o Bagniakach-suchych odmianach maślaka. Czy masz jakąś fotografię tego grzyba, żeby go oglądnąć i mieć więcej pojęcia o jaki gatunek chodzi?. CZy chodzi Ci o Maślaka żółtego?. Myślę,że Gość zebrał Podgrzybka brunatnego.
#665
od października 2004
Miika, a po naduszeniu rurki też stawały się niebieskawe? (siniejące?) Ja zgadzam się z Markiem - sądzę, że to po prostu podgrzybek brunatny.
A bagniaki też znam - to zupełnie coś innego, ale też jadalne. W Puszczy Solskiej bagniaków jest cała masa....
:o)
2005.10.08 07:13
miika
Tak, po naduszeniu rurki siniały.Poszperałam trochę i to są podgrzybki brunatne...zmyliło mnie to sinienie (niebieszczenie) po przekrojeniu. Grzybki ususzone a część zjedzona w sosiku - dolegliwości nie było. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam
Bagniak to inaczej maślak pstry Suillus variegatus. Jadalny, oczywiście.