#36
od sierpnia 2008
Znalazłem kilka sztuk tuż przy samej drodze. Podejrzewam, że jest to helvella crispa, ale chciałem się jeszcze upewnić.
+++ jpeg +++ 207497 +++ +++
+++ jpeg +++ 207498 +++ +++
+++ jpeg +++ 207499 +++ +++
(wypowiedź edytowana przez matpan 08.października.2008)
Teraz widać super :-) To Helvella crispa.
#43
od sierpnia 2008
W atlasie przy H. crispa są dwa oznaczenia. Jadalna i nie jadalna. Wydaje mi się, że mam ochotę zjeść je, ale po pierwsze nie jestem pewien czy jadalne, a po drugie nie mam pojęcia w jaki sposób coś tak kruchego i delikatnego przyrządzić.
Może jakieś pomysły ? :)
#182
od września 2004
Napewno musisz obgotować i wodę zlać. Jest w nich trochę jakiejś lekko szkodliwej substancji (metylohydrazynę) rozpuszczalnej w wodzie i dlatego. Ja dałem do marynaty na spróbowanie.:) jak dojdą to się podzielę wrażeniami.