To nie są na pewno opieńki. Wygląda mi na jakiegoś Mleczaja, może to nawet rydz.
#3131
od maja 2006
Też myslę ze to mleczaje, tyle że mleczaj rydz nie ma smukłego, czerwonobrązowego trzonka.
Mira, napisz jaki kolor soku wydziela się z tych grzybów po ich przełamaniu, sprawdź też jego (soku) smak, czy nie piecze czasami.
Sok jest bialy, bez smaku. Maja przyjemny zapach. Czy te grzyby sa jadalne?
#330
od grudnia 2005
Mira, zdjęcie jest bardzo nieczytelne, proszę nie jedzcie tych grzybów skoro wahacie sie między opieńką a jakimś mleczajem - w przyszłości może to mieć poważne skutki. Zapewne to jest jakiś mleczaj
#53
od października 2007
Na 100% - to nie są opieńki - radzę nie robić potraw z tych grzybów - całkowicie zgadzam się z wypowiedzią - "rapatang". Jeżeli ktoś bardzo słabo zna się na grzybach - jest taka zasada, czego nie znam nie zbieram, bo po zjedzeniu konsekwencje mogą być nieodwracalne dla zdrowia, a w drastycznych przypadkach i dla życia.
#5544
od grudnia 2003
Przy mleczajach i goląbkach generalnie zasada jest taka:
smak łagodny-jadalne,jak do tego ładnie pachną zachęcaja do konsumpcji.Ale czy warto?Może lepiej trochę poznać grzybki i wtedy zacząć eksperymentować....
Dziekuje bardzo:) nie bedziemy ryzykowac:)