Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
opienki??
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «

#2
od września 2008

2008.09.29 12:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mira Sykala (poszukiwacze)
Witam. Jestesmy bardzo niedoswiadczonymi grzybiarzami dlatego bardzo prosimy o pomoc. Bylismy w niedziele w mieszanym lesie w woj. lubelskim. Nazbieralismy mnustwo grzybow, ktore wystepowaly w rozsianych grupach, w okolicach pni i pomiedzy spruchnialymi galeziami, na wilgotnym terenie. Moj chlpak twierdzi, ze to opienki ale wolimy sie upewnic przed konsumpcja. Zlaczam zdjecia.
Bardzo prosimy o odpowiedz. Z gory dziekujemy.



#496
od grudnia 2006

To nie są na pewno opieńki. Wygląda mi na jakiegoś Mleczaja, może to nawet rydz.
i

#3131
od maja 2006

Też myslę ze to mleczaje, tyle że mleczaj rydz nie ma smukłego, czerwonobrązowego trzonka.
Mira, napisz jaki kolor soku wydziela się z tych grzybów po ich przełamaniu, sprawdź też jego (soku) smak, czy nie piecze czasami.

#3
od września 2008

2008.09.29 14:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mira Sykala (poszukiwacze)
Sok jest bialy, bez smaku. Maja przyjemny zapach. Czy te grzyby sa jadalne?
i

#330
od grudnia 2005

2008.09.29 14:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

rapatang
Mira, zdjęcie jest bardzo nieczytelne, proszę nie jedzcie tych grzybów skoro wahacie sie między opieńką a jakimś mleczajem - w przyszłości może to mieć poważne skutki. Zapewne to jest jakiś mleczaj

#4
od września 2008

2008.09.29 14:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mira Sykala (poszukiwacze)
Moze jak dodam jeszcze jedno foto, bedzie latwiaj Wam mi pomoc:)


i

#53
od października 2007

Na 100% - to nie są opieńki - radzę nie robić potraw z tych grzybów - całkowicie zgadzam się z wypowiedzią - "rapatang". Jeżeli ktoś bardzo słabo zna się na grzybach - jest taka zasada, czego nie znam nie zbieram, bo po zjedzeniu konsekwencje mogą być nieodwracalne dla zdrowia, a w drastycznych przypadkach i dla życia.
i

#5544
od grudnia 2003

Przy mleczajach i goląbkach generalnie zasada jest taka:
smak łagodny-jadalne,jak do tego ładnie pachną zachęcaja do konsumpcji.Ale czy warto?Może lepiej trochę poznać grzybki i wtedy zacząć eksperymentować....

#5
od września 2008

2008.09.29 15:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mira Sykala (poszukiwacze)
Dziekuje bardzo:) nie bedziemy ryzykowac:)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji