Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula delica ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «

#8
od sierpnia 2008

2008.09.11 23:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Slawomir P (olafur)
Witam serdecznie grzybiarzy
Jakiś czas temu pytałem się o ten grzyb, bo nie wiedziałem do której grupy przypisać. Tym razem zapoznałem się z literatura i mam swój typ.
Dlaczego typ a nie pewniak ponieważ nigdy przedtem nie zbierałem gołąbków.
Od jakiegoś czasu napotykam się dość często na okazy tego gatunku, wiec jeśli potwierdzicie moje przypuszczenia może dodam go do w zakres kuchni.
Chciałbym prosić o potwierdzenie czy to naprawdę gołąbek smaczny.

Kilka cech: wysyp zarodników biało-kremowy, zapach przyjemny świeży grzybowo-owocowy, reszta jak na zdjęciach




#10
od sierpnia 2008

2008.09.12 16:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Slawomir P (olafur)
Jakieś propozycje lub potwierdzenia?
i

#5441
od grudnia 2003

#6991
od maja 2003

2008.09.14 12:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Bardzo zmarnowany :-( więc trudno z pewnością na podstawie zdjęcia określić czy to on.

#11
od sierpnia 2008

2008.09.15 12:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Slawomir P (olafur)
Mirku
znajduje wiele podobieństw twojego znaleziska zaznaczonego w linku do mojego,
przyznaje ze w trakcie wysychania również wyczuwam delikatny zapach śledziowy, ale nie jest on specjalnie odpychający.
Wciąż mam jednego osobnika w domu, którego wziąłem na próbę wysypu zarodników.

Zastanawiam się dlaczego grzyb ten nosi nazwę smaczny, ponieważ Marek Snowarski w odpowiedzi na twoje znalezisko określił jego smak jako gorzko-żywiczny i niesmaczny.
Zadaje pytanie czy ktoś oprócz Marka próbował jeść tego gołąbka?
Czy pani Anna widzi jakieś zagrożenia czy podobieństwa ze strony prezentowanego osobnika do grzybów trujących, bo zamierzam go spróbować

#7003
od maja 2003

2008.09.22 14:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jadłam młode gołąbki smaczne i były... smaczne :-) Starsze - mniej smaczne.
Owocniki na fotografiach są stare, więc pewnie nie doznasz kulinarnych uniesień ;-))

Nie widzę żadnego zagrożenia - do gołąbków i mleczajów stosuje się kryterium smakowe - łagodny smak = gatunek jadalny. Poczekałabym jednak na pojaw nowych owocników.

Sławku, na forum mówimy sobie po imieniu. Wszyscy :-)
i

#5527
od grudnia 2003

Udało mi się je znależć niedawno przy drodze leśnej na obrzeżu lasu w miejscu świetlistym pod bukami.Podobne warunki jak w zalinkowanym wątku u góry :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji