Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Jak pieczarki, na przydrożu.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
i

#3445
od stycznia 2007

2008.08.28 00:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Dziś, na przydrożu pomiędzy asfaltową drogą i polem ziemniaków 4 owocniki o cechach, które mnie bardzo zafrapowały. Przypuszczam gatunek pieczarki.
Oto siedlisko i te cechy na przykładzie młodszego oraz starszego owocnika.

siedlisko

mlody owocnik
mlody owocnik
mlody owocnik

starszy owocnik
starszy owocnik
starszy owocnik
starszy owocnik

m³odszy i starszy
i

#3447
od stycznia 2007

2008.08.28 00:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Jeszcze jedno, przekroje będą wykonane i sfotografowane, jak już będę pewna, że żadnej istotnej cechy makro nie pominęłam przy prezentacji całych owocników. No powiedzmy, najpóźniej jutro, żeby owocniki nie uległy znaczniejszym zmianom po przechowywaniu.

(wypowiedź edytowana przez topazzz 28.sierpnia.2008)

#6933
od maja 2003

2008.08.28 08:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Basiu, jeszcze zapach i przebarwianie się powierzchni trzonu i kapelusza oraz miaższu. Na A. campestris mi wygląda.
i

#3454
od stycznia 2007

2008.08.28 09:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Więc kapelusz tego mniejszego owocnika przypadkowo trąciłam paznokciem i w tym miejscu zabarwił się lekko na żółto - na trzecim zdjęciu jest to widoczne. Zapach - zbadam (muszę przyjąć zasadę - zawsze badać zapach :)
Od wczoraj do dziś na tym większym osłona częściowa odpadła od krawędzi kapelusza i ukazały się ładne różowe blaszki, ale to typowe dla rodzaju, prawda? Pozostałe cechy przebarwień zbadam, napiszę :)
i

#4488
od kwietnia 2004

2008.08.28 09:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ładne różowe, czy szaroróżowe? Pieczarka, pieczarka, to pewne, tylko koniecznie powąchaj zawsze i zobacz, czy trzon tak brzydko i ostro nie żółknie i czy wtedy nie śmierdzą Ci palce karbolem, atramentem - czymś bardzo przykrym. Bo byłaby to trująca pieczarka karbolowa.
i

#3457
od stycznia 2007

2008.08.28 10:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Ocena zapachu bywa dla mnie trudna, dość często to nawet robię, lecz równie często NIE ODNOTOWUJĘ tej cechy (w postaci nagrania na dyktafon) :(

Jednak przeważnie mam kłopot z takim bardzo ścisłym określeniem zapachu, jak np. zapach mąki, zapach ryb, zapach ziemniaków, zapach rzodkwi, ojej...

Najłatwiej odróżniam zapach anyżu :-))) Taki ładny i bardzo charakterystyczny. No i właśnie - ładny, więc może zacznę od tego, że będę stwierdzać, czy zapach jest przyjemny, czy przykry, a następnie - z czym mi się kojarzy...
i

#4492
od kwietnia 2004

2008.08.28 15:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zatem powiem tak: zapach pieczarek jadalnych jest zawsze miły, słodki, ciepły, a "zapach" trującej jest przykry, nieprzyjemny i odrzuca.

(wypowiedź edytowana przez jolka 28.sierpnia.2008)
i

#3459
od stycznia 2007

2008.08.28 18:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Moje ślicznotki przeleżały do teraz w lodówce w pojemniku pod przykryciem. Wyjęłam, powąchałam - zapach nikły, ale nie odrzuca - wręcz wyczuwam taką miłą, jakby owocową nutę, ale naprawdę zapach baaardzo nikły. Natomiast może się okazać, że po przekrojeniu miąższ będzie pachniał mocniej, prawda? Zatem zaraz będę kroić tę większą. Oto jej fotki sprzed chwili, mam wrażenie, że pierścień, wczoraj wyraźniej widoczny dziś jakby zanikał, jest go mniej, albo po prostu przysycha ?

z dzis

z dzis 2

z dzis 3

Podrapanie paznokciem kapelusza nie daje żadnego widocznego efektu, minimalna zmiana po potarciu trzonu, ale czy to jest to typowe żółknięcie? Na razie nie mam porównania z czymś co faktycznie żółknie, więc ostrożnie stwierdziłabym - prawie nie ma zmiany po potarciu trzonu.

Ojej, skoro rozpoznawanie cech "zwykłych pieczarek" zajmuje mi tyle czasu, to co z trudniejszymi grzybkami ;)

#6941
od maja 2003

2008.08.29 08:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Te przebarwienia i zapachy u pieczarek najlepiej są widoczne i wyczuwalne na świeżych owocnikach. Po kilku godzinach od zerwania już nie reagują "tak ochoczo" :-)
Ta pieczarka, o której pisze Jola reaguje wyraźnie na drapanie i w ciągu kilku sekund podrapane miejsce przebarwia się na siarkowożółto

zoltawa
i

#3472
od stycznia 2007

2008.08.29 10:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
To teraz nie przepuszczę żadnej pieczarce ;) I może znajdę kiedyś tę karbolową, by przetestować jej przebarwianie i zapach - i koniecznie będę wykonywać to na świeżych owocnikach - każdy nowy grzybek i porady z nim związane uczą czegoś nowego, a mroki świata grzybkowego się stopniowo rozjaśniają dla mnie :-))) Dziękuję :-)))
i

#3473
od stycznia 2007

2008.08.29 10:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Tylko nie myślcie, że zamierzam każdą napotkaną pieczarkę zabierać do zielnika, pieczarkom groziłoby wyginięcie ;) Ale co szkodzi powąchać i podrapać po kapeluszu i trzonie napotkanego "Agaricusa" ... :)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 29.sierpnia.2008)

#6957
od maja 2003

2008.08.29 10:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Karbolowe właśnie "sypnęły" u mnie. Setki :-((( gdybyż one jadalne były....

Basiu, jeśli tak będziesz się tymi pieczarkami interesować, to pamiętaj, żeby jeszcze zbierając owocnik zebrać go z pewnym "zapasem" substratu. Bo u pieczarek jedna z ważnych cech diagnostycznych to ... obecność i kolor i kształt ryzomorf u podstawy owocnika (a one mają paskudną tendencję do urywania się...). Bardzo ważny jest kształt i "ukierunkowanie" pierścienia, a także łuseczkowanie trzonu.
i

#3474
od stycznia 2007

2008.08.29 10:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
OK, dziękuję :-)
A jak napotkam p. karbolową u siebie, napiszę :-)
i

#3481
od stycznia 2007

2008.08.30 08:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Przekroje moich pieczarek są obfotografowane - wykonałam wczoraj, a teraz to już się tylko spokojnie suszą do zielnika. Jak tylko znajdę chwilkę to pokażę przekroje, ale to może być dopiero jutro... :(
i

#3494
od stycznia 2007

2008.09.01 11:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
Przekroje moich pieczarek wyglądają tak:

duża - awers całość i zbliżenie:
awers
awers zbli¿enie

duża - rewers całość i zbliżenie:
rewers
rewers zbli¿enie

i rewers jeszcze troszkę bliżej:
rewers jeszcze blizej

Przekrojony młodziak:
m³odziak przekrojony
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji