Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołąbek szary ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 sierpień «

#3
od lipca 2008

2008.08.26 10:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Czy można pomylić gołąbka szarego z jakimś grzybem trującym ? W moim lesie pojawiły się grzyby, które wyglądają jak gołąbki szare. Sprawdziłam cechy charakterystyczne z Atlasem (wysypu zarodników nie sprawdzałam). Niby wszystko się zgadza, ale mam obawy. Proszę o opinie mądrzejszych. A co zrobić z g. szarym w kuchni, żeby był najlepszy?
i

#4482
od kwietnia 2004

2008.08.26 12:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Spróbuj go po prostu - jeśli piecze, jest gorzki albo ma coś nieprzyjemnego w zapachu - wyrzuć. Tak się rozpoznaje TYLKO gołąbki i mleczaje.
Co to oznacza?
Ano, że ten, który nie śmierdzi, nie piecze, nie jest w jakiś inny sposób niezachęcający - na pewno Cię nie otruje (nie zatruje). A te, które są nieprzyjemne - mogą być też jadalne, ale na pewno unikniesz niebezpiecznej pomyłki. Smacznego.

(wypowiedź edytowana przez jolka 26.sierpnia.2008)

#4
od lipca 2008

2008.08.26 13:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Teresa Filipowiak (tessa)
Dzięki. Jolu, jesteś moim guru na tym forum. A co z g.szarym najlepiej zrobić w kuchni? Będe go jeść pierwszy raz, więc chciałabym zrobić grzybka najsmaczniej.Czy dobry jest smażony jak kotlety, czy lepiej w ocet?
i

#4483
od kwietnia 2004

2008.08.26 16:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja gołąbki jadam tylko pokrojone w plasterki i podduszone na masełku z solą. Aż woda prawie do końca wyparuje. Innych nie jadam. Ale taki temat to do kuchni, bo zaraz nas ktoś stąd wygoni. I będzie miał rację.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji