Czy można pomylić gołąbka szarego z jakimś grzybem trującym ? W moim lesie pojawiły się grzyby, które wyglądają jak gołąbki szare. Sprawdziłam cechy charakterystyczne z Atlasem (wysypu zarodników nie sprawdzałam). Niby wszystko się zgadza, ale mam obawy. Proszę o opinie mądrzejszych. A co zrobić z g. szarym w kuchni, żeby był najlepszy?
#4482
od kwietnia 2004
Spróbuj go po prostu - jeśli piecze, jest gorzki albo ma coś nieprzyjemnego w zapachu - wyrzuć. Tak się rozpoznaje TYLKO gołąbki i mleczaje.
Co to oznacza?
Ano, że ten, który nie śmierdzi, nie piecze, nie jest w jakiś inny sposób niezachęcający - na pewno Cię nie otruje (nie zatruje). A te, które są nieprzyjemne - mogą być też jadalne, ale na pewno unikniesz niebezpiecznej pomyłki. Smacznego.
(wypowiedź edytowana przez jolka 26.sierpnia.2008)
Dzięki. Jolu, jesteś moim guru na tym forum. A co z g.szarym najlepiej zrobić w kuchni? Będe go jeść pierwszy raz, więc chciałabym zrobić grzybka najsmaczniej.Czy dobry jest smażony jak kotlety, czy lepiej w ocet?