Dział poświęcony grzybom z rodzaju Amanita (muchomor). Aby zwiększyć szansę na oznaczenie znalezionego muchomora, należy:
1. Dobrze obfotografować lub opisać: -
kapelusz (czasem łatki mogą mieć charakterystyczny kształt lub ułożenie), jakiego jest koloru, czy kolor jest jednolity, czy na brzegu kapelusza są widoczne bruzdy/rowki,
-
trzon (czasem może mieć charakterystyczny rysunek) i
podstawę trzonu (owocnik delikatnie wyjąć z ziemi, żeby nie uszkodzić),
-
pochwę u podstawy trzonu - jeśli występuje (opisać lub zrobić zdjęcia wewnętrznej i zewnętrznej części, czy ma rdzawe/ochrowe plamy, czy jest jakoś zabarwiona),
-
pierścień - jeśli występuje (czy jest gładki, czy z bruzdami, czy na brzegu zwisają jakieś kłaczki),
-
blaszki - jakiego są koloru, czy
krawędzie blaszek są ciemniejsze od reszty (np. brązowe), czy krawędzie są karbowane, sposób przyrośnięcia blaszek do trzonu (czy wolne, czy wąsko przyrośnięte, czy wcięte),
-
miąższ - jakiego jest koloru -
koniecznie fotka przekroju - czy miąższ zmienia kolor (na jaki?), czy gdzieś w trzonie występują puste przestrzenie.
2. Podać rozmiary owocnika (wysokość owocnika, średnica kapelusza).
3. Opisać siedlisko (podać typ lasu oraz
jakie drzewa rosły w pobliżu - koniecznie trzeba to zanotować, bo
muchomory są grzybami mikoryzowymi) i położenie stanowiska (jaka część Polski).
Wykonywanie wysypu zarodników w celu sprawdzenia jego koloru nie ma większego sensu - wszytskie muchomory mają biały wysyp :-)
Wszystkie cechy owocników warto zanotować jeszcze w terenie, więc należy
zaopatrzyć się w długopis i notes ;-)
Fotografie powinny być wyraźne (ostre - przy muchomorach często decydują drobne detale), kolory nie mogą być zbytnio przekłamane (bo często są ważne).
Warto zebrać i zasuszyć owocniki - część muchomorów to gatunki rzadkie i znajdują się one na czerwonej liście gatnków zagrożonych wyginięciem, dokumentacja zielnikowa takiego znaleziska jest bardzo ważna - pewnie większość już o tym wie ;-)
Niektóre gatunki wymagają analizy cech mikroskopowych - do tego też jest potrzebny
zasuszony owocnik.
To tyle - wszelkie pytania i uwagi odnośnie kącika kierować do
Sebastiana Pintscher'a :-)