Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Różowy "gołąbkowaty"
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 wrzesień «
i

#89

2005.09.09 16:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Postanowiłem w tym roku bliżej przyjżeć się gołąbkom, nie miałem do tej pory odwagi żeby zbierać ze względu na znikomą wiedzę. Czy to gołąbek??
go³¹bek?
go³¹bek?

#70

Tak, tylko jaki.
Te rzadkie blaszki...
i

#1718

2005.09.09 16:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Tak, to JEST gołąbek. Zapoznaj się również z tym postem: https://www.bio-forum.pl/cgi-local/show.cgi?33/1571

#1902

2005.09.09 17:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Pewne, że gołąbek. Tylko jaki? Jest ich bardzo dużo.
i

#92

2005.09.09 17:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Zajrzałem już kiedyś do tego wątka, (wątku?:) Co do rozpoznania że gołąbek, byłem na powiedzmy 60-70% pewny. Ale dobrze się dowiedzieć ze jednak nauka nie poszła w las :> Jak zrozumiałem, gołabkiem nie można się zatruć, najlepsza metoda rozpoznawcza czy jadalny czy nie, to smakowo? Tak więc będę czynił. Mam jeszcze coś takiego:

go³¹bek?
i

#1908

2005.09.09 17:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Śmierdział śledziem? Szczypał w język? Gdzie rósł?
Przykro mi - wybywam, wyłączam się.

#73

Zatruc golabkiem jak najbardziej sie mozna.
Natomiast OTRUC raczej nie.
Golabki bez palacego (na surowo) smaku mozna bez obaw zjesc.

#2

2005.09.09 19:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur Rysch (arysch)
Moje faworyty do tego ostatniego o kolorach winno-czerwonych:
1. Russula fuscorubroides - jeśli pachniał na odpadki z jabłka i był gorzki i do tego ostry.
2. Russula queletii - bardzo ostry (ja poparzyłem sobie nim kiedyś język na 2 dni), jednak trzon nie powinien być moim zdaniem wtedy tak bardzo czerwony.
3. Russula torulosa - zapach na świeże jabłka, smak ostry
4. Russula xerampelina - zapych wyraźny na śledzie/kraby, smak łagodny

Pozdrawiam serdecznie, Artur.
i

#754

2005.09.09 19:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Co do pierwszego zdjęcia to oczywiście bez podania dodatkowych informacji i z samego zdjęcia, bez wysypu i mikroskopu, niewiele można
ale
:)
wygląda jak okolice Russula versicolor, R. puellaris - charakterystycznie żółknący trzon, drobny, odbarwiający się. Powinien tez byc b. kruchy.

Co do drugiego (z trzeciej fotki) to też się niewiele powie bez choćby wiedzy o smaku i barwie wysypu. Może być np. R. xerampelina vel rhodopoda

#94

2005.09.11 20:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz Zynek (zyniu)
Ok. pierwszy nie szczypał. drugi nie sprawdzałem, ten kolor mnie przeraził...heh.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 wrzesień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji