Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Gołobek piekący i nie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 sierpień «

#514
od września 2006

Grzybki znalezione wczoraj. Smak i zapach znikomy bądź żaden

1.
1

11

2.
2

22

Kolejny znaleziony dziś, bardzo podobnie zabarwiony, mocno piekący, na trzonie
widoczne czerwonawe zabarwienie.

3.
3

33

Jeszcze jeden z wczoraj, stosunkowo mały, bez przebarwień na trzonie, silnie piekący

4.
4

44

Można coś powiedzieć bliżej co do gatunku (lub okolic)?
i

#126
od sierpnia 2007

2008.07.28 19:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Adam Maciejewski (luridus)
Jakoś słaby odzew widzę, szkoda, bo sam jestem ciekawy. ;] Za bardzo nad nimi nie myślałem, ale typuję:
2. Russula vesca
4. Russula emetica, przekonany nie jestem ale trochę pasuje.

A czy skaleczony miąższ '3' jakoś się przebarwiał? Po 'wygryzieniu' na kapeluszu wygląda, ze niekoniecznie.

#521
od września 2006

Na przebarwiena nie zwracałem uwagi, może się przebarwiają po jakimś czasie. Dzięki za odp. komiecznie muszę zwracać uwagę na więcej szczegółów i jeszcze raz poczytać o oznaczaniu gołąbków (choć to literatura dla mnie dość trudno przyswajalna:( ).

#810
od kwietnia 2004

Zacznij od robienia wysypów zarodników. To znacznie ulatwi typowanie gatunków

#6870
od maja 2003

2008.07.31 09:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
2. jak najbardziej R. vesca. natomiast w przypadku reszty to jeśli chcemy powiedzieć coś więcej niż "jadalny/niejadalny", to konieczne są informacje jeszcze o partnerach mikoryzowych, kolorze wysypu, zapachu, a i tak najczęściej kończy sie na "okolice emetica" "przypuszczalnie mairei" itp... :-)
Forumowe wątki gołąbkowe (lejkówkowe, mleczajowe i trochę innych) zazwyczaj mrą śmiercią naturalną bez identyfikacji.
Nie zniechęcam :-))) Tylko chcę podkreślić, że nawet z dokumentacją fotograficzną na miarę Marcina Fałdzińskiego (bardzo skrupulatną) może być trudno.

#1116
od października 2007

2008.08.20 00:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
...chyba, że odezwie się Andreas, ale w przypadku Russula do oznaczenia konieczne są wszystkie te szczegółowe informacje, o których napisała Ania, dobra dokumentacja fotograficzna. I najczęściej mikroskop, o ile to nie jest jakiś wyjątkowo charakterystyczny gatunek.

Ja tam radziłabym po prostu wrzucić do garnka albo na patelnię i zjeść owocniki "smaczne, ładnie pachnące i słodkie nawet po chwili trzymania na języku", a resztę wyrzucić :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji