• muchomor w buczynie
#440
Amanita rubescens o oliwkowo-czerwonawym odcieniu kapelusza ;-)
eee... a prążki na pierścieniu były??
Są przebarwienia, co świadczy o rubescens. Jeżeli jeszcze były prążki... To 200%
no wygląda na rubescens, ale ... :-)
#452
#1164
Prążki widać niewyraźnie na drugim zdjęciu.
Wychodzi na to, że czerwonawy.
Czy ktoś z Was jada A. rubescens ?. Ja choć potrafie go prawidłowo oznaczyć mam jakieś opory.
Moze ktoś zna jakiś dobry przepisik na przyżądzenie tego grzybka ?
#15
ja jadam i jest dla mnie smaczny .
panieruje kapelusze jak kotlety mniam....
Czy ktoś z Was Jada A. rubescens?. Ja pomimo, że potrafię prawidłowo oznaczyc ten gatunek mam jakieś opory aby go wrzucic do "gara". Może ktoś zna jakiś dobry przepisik?.
#1165
Jacku, co to jest to "coś" na ostatniej fotce, siedzące na velum partiale (pierścieniu)?
#456
Jeden z wielu rozroczy jakie zbierając grzyby spotykam coraz częściej. Pod binokularem wyglądają odjazdowo, przydałoby się coś do robienia zdjęć tym dziwadełkom.
#1879
Zupka!!! Poemat!!! Udusić pokrojone muchomorki z cebulką, a potem do zwykłej kartoflanki. Pogotować, podprawić śmietaną. Najsmaczniejsza chyba postać Amanita rubescens. Można usmażyć też na patelni całe kapelusze. Nie mogą być surowe!!!