Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
muchomor w buczynie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Muchomory (Amanita) - oznaczanie « M. czerwonawy (A. rubescens) i twardawy (A. spissa) a m. plamisty (A. pantherina) «
i

#440

2005.09.08 15:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Kalisiak (phalops)
stara buczyna, ziemia piaszczysta



#1157

Amanita rubescens o oliwkowo-czerwonawym odcieniu kapelusza ;-)

#1933

2005.09.08 18:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
eee... a prążki na pierścieniu były??

#1872

2005.09.08 19:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Są przebarwienia, co świadczy o rubescens. Jeżeli jeszcze były prążki... To 200%

#1937

2005.09.08 19:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
no wygląda na rubescens, ale ... :-)
i

#452

2005.09.08 19:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Kalisiak (phalops)
To jedne z moich pierwszych muchomorów, kiedy byłem zupełnie zielony co tu jest garne. Dodatkowe zdjęcia niewiele chyba wyjaśniają, ja prążków nie widzę, ale też nie wykluczę. Ale u tego masywnego z innego wątku prążki są super wyraźne. Wszystkie te muchomory z jednego fragmentu lasu.



i

#1164

Prążki widać niewyraźnie na drugim zdjęciu.
Wychodzi na to, że czerwonawy.

#7

2005.09.08 20:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Czy ktoś z Was jada A. rubescens ?. Ja choć potrafie go prawidłowo oznaczyć mam jakieś opory.
Moze ktoś zna jakiś dobry przepisik na przyżądzenie tego grzybka ?
i

#15

2005.09.08 20:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

JARUNIAWAPIENNA
ja jadam i jest dla mnie smaczny .
panieruje kapelusze jak kotlety mniam....

#8

2005.09.08 20:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

marek kopeć (marcos)
Czy ktoś z Was Jada A. rubescens?. Ja pomimo, że potrafię prawidłowo oznaczyc ten gatunek mam jakieś opory aby go wrzucic do "gara". Może ktoś zna jakiś dobry przepisik?.
i

#1165

Jacku, co to jest to "coś" na ostatniej fotce, siedzące na velum partiale (pierścieniu)?
i

#456

2005.09.08 21:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Kalisiak (phalops)
Jeden z wielu rozroczy jakie zbierając grzyby spotykam coraz częściej. Pod binokularem wyglądają odjazdowo, przydałoby się coś do robienia zdjęć tym dziwadełkom.
i

#1879

2005.09.09 07:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Zupka!!! Poemat!!! Udusić pokrojone muchomorki z cebulką, a potem do zwykłej kartoflanki. Pogotować, podprawić śmietaną. Najsmaczniejsza chyba postać Amanita rubescens. Można usmażyć też na patelni całe kapelusze. Nie mogą być surowe!!!

#1952

2005.09.09 08:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Jadam, ale rzadko.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Kąciki tematyczne « Muchomory (Amanita) - oznaczanie « M. czerwonawy (A. rubescens) i twardawy (A. spissa) a m. plamisty (A. pantherina) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji