Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Płaski, brązowy grzyb na grabie
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 maj «
i

#55
od kwietnia 2008

2008.05.25 21:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata Nowak (powsinoga)
Co to jest? Grzyb ten przypomina boczniaka. Rośnie na starym grabie.

#258
od października 2007

2008.05.25 21:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
żagiew łuskowata
i

#56
od kwietnia 2008

2008.05.25 22:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata Nowak (powsinoga)
Właśnie doczytałam, że ten grzyb jest jadalny! Jutro po pracy lecę go zerwać, może jeszcze tam będzie, i spróbuję coś z nieco zrobić. Zaraz przebuszuję wątek kuchenny w poszukiwaniu przepisów. Dzięki za identyfikację :o)

#931
od października 2007

2008.05.26 00:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Agato, wstrzymaj się, ona już dojrzała jest :-)
Młoda i zdatna do spożycia wygląda tak: https://www.bio-forum.pl/messages/33/168528.htm

Ja nie zdążyłam spróbować, jednak, ku mojemu zdumieniu, nie usłyszałam ani jednego głosu entuzjastycznego i wychwalającego walory kulinarne Polyporus squamosus. To chyba świadczy o tym, że generalnie nie warto.

#57
od kwietnia 2008

2008.05.26 06:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Agata Nowak (powsinoga)
Ale żółciaka zaliczyłam <lol>

#6701
od maja 2003

2008.05.26 07:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Może to kwestia umiejętności przyrządzenia, ale muszę być bardzo spragniona grzybów, żeby ją zjadać :-)) Traktuję ją raczej jako ciekawostkę kulinarną niż delicje ;-)

#3428
od listopada 2005

2008.05.26 11:42 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Przyrządzałem go na wiele sposobów - nie jest rewelacyjny...osobiście wolę go podziwiać, niż go konsumować...
i

#4431
od kwietnia 2004

2008.05.26 11:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie mówcie, nie mówcie, bo kartoflanka ugotowana na żagwi jest przedelikatna i przepyszna. Godna najbardziej luksusowych restauracji. Tyle, że musi być ta żagiew mięciutka.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji