Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
żagiew...ale jaka?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 maj «
i

#200
od października 2007

dość nisko nad ziemią, w samym sercu osiedla.



Swoją drogą "ciekawski" z tej żagwi grzyb - tak głowę z dziupli wystawiać ;-)



#3364
od listopada 2005

2008.05.13 18:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Polyporus sqamosus zejściowy. U mnie też te grzyby opanowują miasto. Nawet pod tym tytułem otworzyłem w ubiegłym roku wątek...
i

#206
od października 2007

Da się ją jeszcze zjeść ? ;-)

a swoją drogą, wszędzie piszą że występuje wysoko na drzewach - a ta tuz nad samą ziemią...

#214
od października 2007

2008.05.13 20:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Do jedzenia nadają się tylko młode owocniki.Ja spotykam ją zarówno na wysokości kilku m na żywych drzewach,jak również tuż nad ziemią na pniakach po ściętych drzewach.

#3366
od listopada 2005

2008.05.13 20:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Jadalne są tylko młode. Stare są łykowate i niemile pachną. Te Twoje to już suszki, do jedzenia się nie nadają.
Rosną nie tylko wysoko. U mnie najczęściej widuję na wyciągnięcie ręki...W tym roku też było ich bardzo wiele.
Wątek z archiwum: https://www.bio-forum.pl/messages/33/115214.html

#859
od października 2007

2008.05.16 00:55 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Rany, nie widziałam wcześniej tego wątku. Czy naprawdę sugerujecie, że ta piękność:

https://www.bio-forum.pl/messages/33/168528.html

jest nie dość, że śliczna, to jeszcze jadalna?!

Ja od tej niedzieli mam już jakieś pięć-sześć nowych stanowisk żagwi łuskowatej w takim stadium rozwoju (i mapę w głowie ;-), bo poruszam się rowerem, to wszystko widzę i zapamiętuję... A zdecydowana większość rośnie w tym roku na wyjątkowo sympatycznej, uprzejmej, całkowicie dostępnej dla mnie-żyrafy wysokości.
Muszę się zorientować, jak to jest z jadalnością Polyporus squamosus...

#3382
od listopada 2005

2008.05.16 13:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Paula...młode, istotnie są jadalne (sam próbowałem), ale w zachwyt nie wpadłem. Podobnie jak szyszkówki gorzkawe. Są jadalne, ale najlepsze do zalewajki jako dodatek.
Świeżo zebrane Polyporus (młode) pachną dość przyjemnie, ale w czasie obróbki termicznej coś się traci i w smaku nie są już takie fajne. Jednak, jeśli masz możliwość, warto spróbować. Zresztą smaki, to kwestia gustu...

#863
od października 2007

2008.05.16 23:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Nie ma o czym mówić, młodziutka piękność z niedzieli już jest dzisiaj, czyli w piątek, półmetrową, wielopiętrową, gąbczastą matroną-gigantą!


Dojrza³a Polyporus squamosus_01


Dojrza³a Polyporus squamosus_02


Dojrza³a Polyporus squamosus_03


Ma już wielkie, kanciaste, typowe dla gatunku pory:


Dojrza³a Polyporus squamosus_04


Dojrza³a Polyporus squamosus_05


Dolne owocniki zostały poobrywane przez młode osobniki Homo sapiens, bo tuż obok jest podstawówka. To dobry znak, taka ciekawość świata, tylko trzeba by nad tym jeszcze popracować ;-)

Ale już wiem, czemu tak trudno trafić na owocniki w tym wdzięcznym, młodziutkim stadium... Bo jest bardzo, bardzo krótkotrwałe i ulotne!
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 maj «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji