mógłby to być brunneoviolacea, ale wysyp zarodników wydaje mi się jednak biały a nie kremowy
#695
jest to podeschnięta russula - czy na pewno udało się zrobić jakiś gruszy wysyp z takiego egzemplarza? aby ocenić barwę musi być więcej niż symbolicznie osypanych zarodników na kartce papieru
było ich bardzo dużo, prawie czarci krąg, mam też zdjecia młodych egzemplarzy, wygladaja kolorystycznie identycznie jak stare z tym wyjątkiem, ze są mniej lejkowato pogiete. jednym słowem ostry fiolet plus zółte przebarwienia w środku.
odróznienie wysypu zarodników białych od jasnokremowych stwarza czasem problemy
ale tutaj zdecydowanie optuje za białym
ponadto buk i rdzawe przebarwienia trzonu
Daj proszę zdjęcie młodszych. Jestem ciekaw.
były jeszcze mniejsze, wygladały identycznie, więc ich nie fotografowałem, ale jednego zabrałem...
akurat od lat obserwuje te fioletowe gołabki rosnace w lesie nieopodal mnie pod bukami i nie moge ustalic
gatunku.
#699
Wyglądają podobnie do Russula turci - tyle że nie pasuje ona do Twojego opisu. Spróbuj może posprawdzać jeszcze raz cechy gdy wyrosną następnym razem i nie będą podsuszone, tak na wszelki wypadek.
Oczywiście może być to coś innego ale z marszu nic mi nie przychodzi do głowy.
Russula turci jest dość częsta, po pewnym czasie w miarę pewnie rozpoznaje się ją po specyficznym zapachu i skórce kapelusza ku brzegowi białawo omączona, oszroniona. Taki średnio-mniejszy gołąbek.
podsuszone są nie ze wzgledu na starość tylko ze wzgledu na brak deszczu, nawet młode są podsuszone
zrobiłem kolejny wysyp z tego stanowiska i mam ponownie raczej biały kolor zarodników
******
z kolei na drugim stanowisku pod bukami też rosną bardzo podobne Russula, może kolorystycznie ten ich fiolet bardziej wpada na granice ciemnej czerwieni, wszystko zależy od światła...
w każdym razie maja podobny smak, lekko piekący
i, co mnie zaskoczyło kremowy wysyp
co wskazuje, ze musi to byc inny gatunek.....
ten to moze byc własnie BRUNNEOVIOLACEA
acha, zauważyłem cos w rodzaju omączenia na kapeluszach na tym drugim stanowisku,
które podałes jako cechę turci,
ale turci nie wchodzi w gre ze wzgledu na to, że rosnie pod sosnami i swierkami i ma łagodny smak