Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
russula zielonoszara
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «

#169

2005.08.28 01:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
prawie na pewno nie jest to Russula cyanoxantha
czy ktos może wie co to za gatunek może być?
czy to może byc russula heterophylla?

kkk

#171

2005.08.28 01:19 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
jjj

#172

2005.08.28 01:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
kkk
i

#694

2005.08.28 23:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
może być Russula parazurea - ale pewien nie jestem - u tego gatunku młode egzemparze, w dobrej kondycji, są ciemno zabarwione o jakby omączonej skórce, są stosunkowo małę, łatwiej to ocenić na żywca niż na fotce

#189

2005.08.29 00:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
tak. to bardzo prawdopodobne, ze to jest parazurea.
[opis A. Skirgiełło Grzyby Tom XX]
muszę przyznać, że wysyp biały od jasnokremowego jest jednak słabo odróżnialny...
to moze być jasnokremowy
może analiza zarodników pozwoli kiedys na upewnienie sie co to jest w 100% ?

znalazłem tylko te trzy okazy, zupełnie młodych nie było
i

#700

2005.08.29 07:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Czysto biały od jasnokremowego jest dobrze rozróżnialny. Tylko trzeba wpierw zobaczyć ten czystobiały - nie ma go zbyt wiele gatunków gołąbków.

Zrób kiedyś wysyp Russula cyanoxantha - ma czysto biały, bez żadnych kremowych czy żółtawych odcieni.

Gorzej raczej z nazywaniem różnej intensywności barwy żółtej, ochrowej czy kremowej u gołąbków.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji