#1087
Jak dla mnie to zwykły kolczak obłączasty (Hydnum repandum). Trzy wyróżniane gatunki kolczaków różnią się od siebie w zasadzie tylko kolorem i czasem traktuje się je jako odmiany :-)
#126
bardzo dobry grzybek - smakuje tak samo jak kurka
z Pimkiem w jego Kotlinie sbieramy takie jak na Twoim zdjęciu,
wczoraj nakosiłem kolczaków obłaczastych ponad 3 litry, juz nie miałem siły wygrzebywać je ze sciółki, w Karpnikach pod Jelenią Górą gdzie byłem był ich wysyp, moje były trochę ciemniejsze - według atlasu Marka - kolczak rudawy (Hydnum rufescens)
zamarynowałem wszystkie :) zobaczymy co wyjdzie , jak do tej pory nie miałem na raz takiej ilości kolczaków - to zjadałem je razem z kurkami.
#450
Marynowane kolczaki (Hydnum repandum) są bardzo smaczne pod warunkiem, że zebrało się młode owocniki. Kolczaki potrafią stać w lesie tygodniami i właściwie niewiele się zmieniają tylko miąższ robi sie łykowaty, a w późnej starości :-) lekko gorzknieje.
#1779
Zbieram je w Gorcach i Tatrach. Smaczne. Nie marynowałam. Spróbuję. Zamarynowałam za to po raz pierwszy borowiki omglone.