Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
popękany kapelusz? co to jest
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «

#0

2005.08.26 20:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Przemek
Witam wszystkich grzybiarzy :) jako że dziś byłem na grzybach a chyba z 4 raz w życiu z mocnym postanowieniem że czas się tym zająć, i znalazłem takiego grzybka jak na foto:
kapelusz w kolorze zielonkawo-oliwkowo-szarym z licznymi pęknięciami w jasno beżowym kolorze. Miąższ zielonkawo-biały, rurki zielone. Miąższ po około 3 godzinach zielenieje lekko czy to aby jadalne?
Nie mogę wysłać zdjęcia bo zbyt duży plik a nie mam czym go obrobić, może ktoś z opisu jest w stanie powiedzieć co to za grzyb. :)

#0

2005.08.26 20:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Przemek
Ponownie próbuję przesłać zdjęcie :)
grzyb
i

#1079

Xerocomus chrysenteron, czyli podgrzybek złotawy.

Jadalny, ale raczej bez wartości.
Ja zwykle znajduję kupkę owadów w kształcie grzyba...

#154

2005.08.26 20:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Kruskal (anamorf)
bez wartości? ja stanowczo protestuję!
bardzo smaczny grzyb do smażenia na masełku!
trzeba odpowiednio posolić, gdyz jest bardzo słodki
najlepiej smażyć tylko z jednej strony kładąc kapeluszem na patelni.
nie smazyć za długo!
koniecznie posolić!

#1080

;-)

#0

2005.08.28 10:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Przemek
Moje podziękowania za Wasze opinie nie dotarły na listę, choć wysłane zostały 26 :(, a zatem ponawiam podziękowania za pomoc w identyfikacji mojego znaleziska. :)

#1777

2005.08.29 12:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Podgrzybek złotawy, jadalny, najlepiej w jajecznicy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji