2005.08.26 20:16
Przemek
Witam wszystkich grzybiarzy :) jako że dziś byłem na grzybach a chyba z 4 raz w życiu z mocnym postanowieniem że czas się tym zająć, i znalazłem takiego grzybka jak na foto:
kapelusz w kolorze zielonkawo-oliwkowo-szarym z licznymi pęknięciami w jasno beżowym kolorze. Miąższ zielonkawo-biały, rurki zielone. Miąższ po około 3 godzinach zielenieje lekko czy to aby jadalne?
Nie mogę wysłać zdjęcia bo zbyt duży plik a nie mam czym go obrobić, może ktoś z opisu jest w stanie powiedzieć co to za grzyb. :)
#1079
Xerocomus chrysenteron, czyli podgrzybek złotawy.
Jadalny, ale raczej bez wartości.
Ja zwykle znajduję kupkę owadów w kształcie grzyba...
bez wartości? ja stanowczo protestuję!
bardzo smaczny grzyb do smażenia na masełku!
trzeba odpowiednio posolić, gdyz jest bardzo słodki
najlepiej smażyć tylko z jednej strony kładąc kapeluszem na patelni.
nie smazyć za długo!
koniecznie posolić!
2005.08.28 10:50
Przemek
Moje podziękowania za Wasze opinie nie dotarły na listę, choć wysłane zostały 26 :(, a zatem ponawiam podziękowania za pomoc w identyfikacji mojego znaleziska. :)
Podgrzybek złotawy, jadalny, najlepiej w jajecznicy.