Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Granatowoczarno-brązowy jakby jakiś skórnik, ale czy na pewno?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 kwiecień «
i

#2853
od stycznia 2007

2008.04.19 06:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
12 kwietnia, las liściasty: brzoza, dąb, leszczyna, klon i inne. Na powalonym konarze drzewa

konar widok ogólny

zbli¿enie widoku ogólnego

owocniki przyrośnięte do pnia tylko centralnie, a w szczegółach wyglądające następująco:

grupa owocników:
grupa owocników

pobrany owocnik od strony hymenoforu, poniżej widoczne miejsce, gdzie wyrastał:
hymenofor

hymenofor z bliska:
detal hymenoforu

owocnik od spodu, widoczne miejsce przyrośnięcia:
owocnik od spodu

rozmiar naturalny owocnika
rozmiar naturalny

Zdjęcia były robione w bardzo wilgotnej aurze i obiektyw mi wilgotniał, co widać na fotkach :(

#109
od października 2007

2008.04.19 07:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Mnie to wygląda na szczeciniaka rdzawego
i

#2855
od stycznia 2007

2008.04.19 07:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
O, dzięki, wreszcie wychodę z "zaklętego kręgu skórników" :)
Rozpatrzę się w tych szczeciniakach :)

#4343
od kwietnia 2004

2008.04.19 18:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Hymenochaete rubiginosa. Szczeciniak (szczecinkowiec rdzawy)
i

#2862
od stycznia 2007

2008.04.19 21:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara K. (topazzz)
W kilku miejscach spotykałam takie, ale bywało, że zdjęcia nie wyszły, więc dopiero te podałam na forum. Dzięki temu wątkowi kilka zagadek zyskało rozwiązanie, dziękuję :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 kwiecień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji