Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
może Hymenoscyphus, może Pachydisca.....
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
i

#1590

2005.08.19 02:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Witajcie :)

Nie będę ściemniał - jest już po drugiej w nocy i jak zobaczyłem na klucz do Hymenoscyphus to mnie zatrzepało.

1

W związku z tym zapytuję, czy ktoś trafił już tego grzybka? A może rano, ktoś ze świerzym umysłem, przy kawce na początek dnia pracy rachu-ciachu zobaczy do klucza i będzie po probkemie? :)

#1641

2005.08.19 07:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Wygląda na Hymenoscyphus scutula. Zerknij, czy na węższym końcu niektórych zarodników widać króciutki, cieniutki "włosek"?
i

#638

2005.08.19 08:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Jeszcze do angielskiego. Mam wątpliwości co do terminów (najlepiej zobaczyć w książkach jak inni to nazywają i zrobić sobie podręczny słowniczek - tych zwrotów potrzebnych do opisu workowców jest nie więcej jak kilkadziesiąt - po 2 tygodniach używa się tego już bez zaglądania do kartki).

- chyba lepiej niż fulfillment - with granular contents, tzn. z ziarnistą zawartością
- bold hyphae - thick (and long) hyphae
- two beads of oil (dlaczego nie drops of oil? chyba że tak też się używa, nie wiem),

Dyskusja o włoskach - strzępkach - hm, u grzybów chyba wszystkie włoski to strzępki, znaczy masło maślane.
i

#1592

2005.08.19 08:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
No SUPER - tak samo mi wyszło jeszcze wczoraj "do poduszki", ale potem zobaczyłem, że u Olarasa żółty jest cały "kapelusz" a nie tylko powierzchnia hymenialna i zwątpiłem.
Noooo, cieszę sie, i idę zerknąć na te włoski.
i

#1593

2005.08.19 08:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Marku, dziękuję za pomysł - racja. Traz dopiero zlokalizowałem robaka - coś łaziło mi po głowie, że coś takiego trzeba zrobić, ale nie mogłem złapać gdzie swędzi :)

Co do włosków, to chciałem rozróżnić, WŁOSKI typu Scutellinia lub Lachnum od tego czegoś co jest tutaj. O grzybni już niedawno uświadomił mnie podobnie Sebastian :) Jeśli chodzi o masło maślane to świetna sprawa - tak jak "fakt autentyczny", "cofanie do tyłu", i inne takie perełki słyszane na codzień.

A co do wypełnienia to trzeba będzie zaznaczyć, że załamujące światło..... zresztą wszystkie te nazwy wyciągnie się z kilku kluczy :)
i

#1594

2005.08.19 09:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Aniu, no nie potrafię przy zarodnikach zaobserwować włosków :( Zanaczam, że napisałem "nie potrafię" a nie "nie ma" :) W jednym przypadku miałem coś takiego, wyglądało dosłownie jak kiełkujące ziarenko zboża, ale było to na tyle grube, że raczej był to zgnieciony zarodnik, z którego wyciekały kropelki.

Acha! Jeśli ktoś czyta również takie moje posty, ale nie wypowiada się "w temacie grzybka" - bardzo prosze o wypowiedzenie się n/t takiech zestawień cech mikro i makro, jakie zrobiłem. Co jest nie tak (ang.), co wyglądałoby lepiej, co niepotrzebne, za duże, za małe, co zmienić.... Czekam na konstruktywną krytykę - jest ona motorem do podnoszenia jakości :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji