#965
Po przełamaniu nic z nich nie wyciekało?
Jaki zapach?
Dla formalnośći - to są grzybówki :-)
#251
Nie złamałem :((
Takie małe i jeszcze łamać :))) Jak widać cały czas jestem początkujący!
Grzybówki, bo ogólny pokrój? Owłosienie trzonu?
Ech, przy grzybówkach ważne cechy to:
- obecność mleczka!!!
- podstawa trzonu (korzeniasta, niekorzeniasta, w postaci DYSKU..)
- zabarwienie ostrza blaszek - szczególnie przy brzegu kapelusza (bo tam czasem tylko jest widoczna odmienna od reszty blaszki barwa...)
- no i oczywiscie zapach
- i lepkość trzonu i kapelusza
- smak NIE jest ważny :-)
No i grzybówek mamy około 100-tki :-)
Ta, mimo, że ma dość charakterystyczny wygląd, jest mi nieznana. Mikroskop lub ktoś bardziej grzybówkowo obeznany :-)
#252
Dzięki, pomalutku będę się wdrażał w zbieranie inforamcji, mam jednak nadzieję, że eksylaty mogą być rozstrzygające :))
Te pytania, to trochę, żeby się zorientować z jakimi małymi grzybkami mam do czynienia!
Mogą być rozstrzygające - choć niekoniecznie (mam już pewne klęski - ale i zwycięstwa - na polach grzybówkowych..)
Obecność mleczka warto sprawdzać w terenie..., na świeżym owocniku :-)
A grzybówka bo ma charakterystyczny dla większości grzybówek pokrój + białe blaszki przyrośnięte do trzonu.
Bardzo prawdopodobne, że jest to Mycena viridimarginata.