bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Rekomendacja nazw rodzajów i gatunków grzybów - część 3
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « starsze wątki (do 2024.04.06) «

#4870
od lipca 2004

Rekomendacja nazw rodzajów i gatunków grzybów - część 3 #1

2024.03.26 00:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Szanowni Państwo,
na stronie Komisji ds. Polskiego Nazewnictwa Grzybów została umieszczona kolejna, trzecia rekomendacja dla polskich nazw rodzajów i gatunków grzybów. Zainteresowane osoby zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://www.ptmyk.pl/?page_id=4226

Rekomendacja dotyczy części nazw grzybów z wniosku p. Krzysztofa Lipińskiego i Mateusza Słyka (z dnia 03.03.2021 r. i 29.04.2021), Wojciecha Pusza (04.05.2021), Jarosława Orłowskiego (08.07.2021 i 09.08.2021), Jana Szczypińskiego (02.09.2021), Anny Biedunkiewicz (16.06.2022), Macieja Raduckiego (06.10.2022), Bogusława Andresa (16.09.2022), Łukasza Emskiego (17.11.2022) oraz części wniosku MULTICO Oficyna Wydawnicza (12.01.2024).

Komisja ds. Polskiego Nazewnictwa

#125
od września 2020

Rekomendacja nazw rodzajów i gatunków grzybów - część 3 #2

2024.03.26 16:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Sobczak (jadf)
Z gatunków które znam, bardzo mi się te nazwy podobają, poza smardzem parastożkowym :D Jako, że według francuzów ani on, ani smardz stożkowy nie istnieją, tak samo jak smardz grubonogi, przydało by się przygotować jakąś rewizję gatunków wystepujących w Polsce, bo z tych które są na liście został tylko półwolny, wyniosły i jadalny, z czego jadalny to prawdopodobnie kilka gatunków. Ogólnie bardzo podoba mi się ta inicjatywa, zawsze łatwiej powiedzieć gorzkoborowik niż borowik z rodzaju Caloboletus :)
Na następną rekomendację przygotuję kilka rekomendacji dla muchomorów mglejarkowatych
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « starsze wątki (do 2024.04.06) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji