bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Peziza w sezonie ogórkowym
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « starsze wątki (do 2023.12.12) «

#1627
od marca 2022

Peziza w sezonie ogórkowym #1

2023.12.08 17:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
12.06.2022 Kręgski Młyn
stromy brzeg nad rz. Wierzycą, grąd. Zdjęcia z kajaka. Małe. Wiem że mało danych mikroskopowych ale oglądaliście mnóstwo preparatów w życiu. Ten brązowiejący okaz nie miał zarodników, natomiast ten jasny miał, prawdopodobnie jeszcze niedojrzałe. Grzybek po nawodnieniu zażółcał środowisko preparatu. Wydaje mi się że widzę drobną ornamentację (LB na gorąco), ale może to złudzenie. Jeśli tak, czy może to być niedojrzała P. arvernensis, bo nie mam innych pomysłów? ( choć takich dużych wyrazistych kropel jeszcze nie widziałem u żadnego Peziza).



















#16794
od maja 2009

Peziza w sezonie ogórkowym #2

2023.12.08 20:35 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Pierwszy okaz faktycznie wygląda na Peziza i rzeczywiście mógł być jeszcze niedojrzały.
Drugi to inny rodzaj, proponuję przejrzeć Tarzetta.
To co określasz jako chropowatość , nią nie jest!
Chemią zabiłeś zarodniki czego skutkiem było rozpłynięcie się wewnętrznych kropli. Przecież widzisz, że ta niby chropowatość jest wewnątrz zarodników.

#1628
od marca 2022

Peziza w sezonie ogórkowym #3

2023.12.08 21:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marian Sęktas (marian)
Dziękuję Mirek za cenne uwagi. Faktycznie Tarzetta ma takie duże krople to by pasowało. Krople się rozpływają już w wodzie po rehydratacji. Nie stosuję KOH. Okazy rosły od siebie 20 cm , potraktowałem je jako to samo, a brązowy wyglądał jak Peziza.

#16795
od maja 2009

Peziza w sezonie ogórkowym #4

2023.12.09 07:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
Nie tylko KOH zabija zarodniki, barwniki również.
To nie nawilżanie uśmierca zarodniki a suszenie, ale nie wszystkie, są gatunki które wytworzyły cechy pozwalające na zachowanie żywych zarodników nawet po długotrwałym wysuszeniu.
Najczęściej zabijamy je jednak sami, dociskając zbyt mocno szkiełka ale o tym już nieraz była tu mowa.
« »
Jaki to grzyb? Mykologia « starsze wątki (do 2023.12.12) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji