Nie zrobiłem zdjęcia, ale jest łatwy do opisania. Duży gołąbek o jasnej ale intensywnej, ceglastoczerwonej barwie kapelusza, skórka sucha, nie schodzi, miąższ twardy prawie jak u gołąbka czarniawego, biały, u starszych egzemplarzy po przełamaniu nieznacznie szarzeje.. Trzon zwykle zaróżowiony w zmiennym stopniu u różnych egzemplarzy, twardy, wypełniony, rzadko zaczerwiony, kapelusz bywa zaczerwiony, wtedy korytarze rzadkie i grube, czasem tylko w części kapelusza. Blaszki białe, dość rzadkie, ale nie aż tak jak u czarniawego. Smak łagodny, prawie bez zapachu. Ewidentnie jadalny. Kapelusz jaśniejszy i większy od śledziowego i wymiotnego, nie pasuje do żadnych ilustrowanych w atlasie. Pojawił się dopiero kilka lat temu w lasach w pobliżu Głubczyc. Występuje lokalnie, ale dość często, w suchszej porze, zwykle w małych grupach. Las komunalny podgórski, dęby, buki, sosny świerki, graby i inne drzewa. Dużo roślin nieleśnych typu pokrzywy, rdesty, niecierpki, żółtlice itp. Byłbym wdzięczny za określenie gatunku.
W żadnym znanym mi gołąbku skórka tak ściśle nie przylega. Zdarzają się w niej białe prześwity.
Bez zdjęcia chyba nikt nie pomoże