Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Xylaria digitata?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 luty «

#1077
od lipca 2005

2008.01.30 01:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grazyna Domian
Śledziłam wątek próchnilcowy https://www.bio-forum.pl/messages/33/145741.html i dziś (a właściwie już wczoraj) znalazłam dwa owocniki - takie właśnie, o których pisała Ania - jak obcięte X. Były już chyba stare bo bardzo się kruszyły. Dwa następne rosnące obok nie były rozgałęzione:

prochnilec1

prochnilec2

prochnilec3

Co o tym sądzicie? Czy to może być Xylaria digitata?

#407
od października 2007

2008.01.30 03:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Ja widzę to, co najbardziej zwróciło moją uwagę w fotkach Tadeusza - niezwykle kolczaste, mcholubne. Stąd moja "przy okazji" uwaga do tamtych fotek https://www.bio-forum.pl/messages/33/145741.html - wydawały mi się niepodobne do żadnych.

Przypominam, że głównym bohaterem tamtego wątku były potencjalne (i prawdopodobne) wyrastające z ziemi (DARKU, z ziemi, a jak mówi Marek, z OWOCÓW - nie te wyrastające z drewna) podkładki Xylaria oxyacanthae.

A co do tego wątku: jak się okazuje, Xylaria digitata nie widziałam i pewnie niewiele osób miało okazję. Eksperci potrzebni :)

#6448
od maja 2003

2008.01.30 05:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Grażyna, poobserwuj je w sezonie. Myślę, że jak zrobi się "dobra pogoda" to z tych próchnilców wyrosną "normalne X. polymorpha.

#422
od października 2007

2008.02.02 02:24 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Pogoda u nas aktualnie dla Xylaria wymarzona, co może jutro pokażę ;)
Sezon w pełni.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2008 « Archiwum 2008 luty «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji