zapomniałam napisać, że w poblizu były buki i dęby a nieco dalej sosna
#547
Po barwie kapelusza z dużym prawdopodobieństwem bym stawiał na podgrzybka żeberkowanego - taki ciepły, czerwony brąz, ale nie wiem na ile przesunięcie barw na tym zdjęciu w kierunku purpury przekłamuje barwy.
Opary amaniaku są tu decydujące bo to jedyna ściśle wyróżniająca, jakościowo, cecha dla tego gatunku. Reszta różnić jest dość płynna - barwa kapelusza, żeberkowanie trzonu, siedlisko.
No cóż, w takim razie choć bardzo nie lubię tego zapachu (czyt. smrodu) powinnam się zaopatrzyć w amoniak:-)
2005.08.15 19:34
poszukiwacz
Mam pytanie odnośnie smaku podgrzybka, najprawdopodobniej zajączka. Czy zupa z jego udziałem jest gorzka? Czy to może jakiś inny, łudząco podobny do niego grzyb?
#600
Jak gorzka to najpewniej do zupy trafił goryczak żółciowy
czy łudząco podobny?
to zależy od doświadczenia zbierającego grzyby.