Brak zapachu u Kani.
A pytam bo wcześniej nie zwracałem uwagi na zapach Kani. Przeważnie dorzucałem ją do zebranych wcześniej prawdziwków i koźlarzy. W internecie raz piszą o słodkawym orzechowym zapachu Kani i ten by pasował, a raz o grzybowym zapachu.
#13654
od października 2007
Po pierwsze, nie musi to być ta "właściwa" kania. Może to być np.
Macrolepiota gracilenta ( = mastoidea ). Potrzebne by były widoki trzonu i pierścienia od dołu oraz dokładna barwa. Spokojnie, to też jadalne :) Jeśli sobie dobrze przypominam, to wymieniona "kania" pachnie dużo słabiej, ale chyba też z nutką mleka. Natomiast zapach prawdziwej kani, mnie osobiście zawsze kojarzył się właśnie z mlekiem i jest bardzo przyjemny :)
Po drugie, pora występowania nie ma bezpośrednio wpływu na zapach grzybów, ale stan owocników jak najbardziej. Inaczej może pachnieć grzyb przemoczony, po deszczach, a inaczej grzyb podsuszony przez słońce i temperaturę. I mowa tu tylko o owocnikach zdrowych, bo każde nadgnicie ( nie zawsze widoczne na pierwszy rzut oka ) czy nawet robaczywość, może mieć wpływ na zapach grzybów.