#2351
od paŸdziernika 2007
Mo¿e siêgnij do starych kluczy i potem znajdŸ sobie now¹ nazwê taksonu?... Nordic Macromycetes jest naprawdê niez³ym Ÿród³em. W ogóle kraje pó³nocne maj¹ najlepsze opracowania zas³onaków.
#2353
od paŸdziernika 2007
Nie chcê Ciê uraziæ, ale czy jesteœ na 100% pewien, ¿e na zdjêciach jest jeden gatunek?
#2354
od paŸdziernika 2007
Jeœli masz maila st¹d dostêpnego, to Ci podeœlê kilka plików pokazuj¹cych, jak bardzo wa¿ne s¹ cechy makro przy oznaczaniu gatunków i jak niezwykle u³atwiaj¹ tê drogê, zw³aszcza w przypadku zas³onaków. Oczywiœcie na koñcu jest mikroskop, ale lepiej wybieraæ spoœród kilku ni¿ 100 kandydatów. Na pewno s¹ nowsze klucze, jednak lepiej zaczynaæ od cech makro, zmierzaj¹c do mikro, a nie odwrotnie. W Nordic Macromycetes po dotarciu po bo¿emu (czyli wg cech morfologicznych) do poszczególnych sekcji (Phlegmacium, Myxacium, Telamonia itd.) w wielu przypadkach pierwszym kryterium jest... smak. Gorzki owocnik, czy nie? A potem znowu cechy "profesjonalne". Masz na pewno du¿e doœwiadczenie, wiêc proszê, nie obra¿aj siê, tym bardziej, ¿e trzy tomy mam w kilku plikach i na pocztê mogê wys³aæ.