Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 06 listopada 2022) «

#5
od października 2019

2022.11.05 16:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Guzik (axya)
Cześć,
z braku innych grzybków zaczynam zabawę z gołąbkami. Najpierw po próbie smakowej chciałam po prostu zjeść, no bo podobno gołąbki się zbiera na smak, ale mam jakieś opory przed zjedzeniem grzyba, którego nie umiem oznaczyć :D Więc wzięłam atlas no i nabawiłam się paranoi. Fiolkowozielony? Zielonawofioletowy? Słodkawy?...

Kapelusz brązowawobordowy, miejscami tony oliwkowe, brzegi bardziej ciemnoszare. Blaszki kremowe, łamią się ale nie jakoś specjalnie łatwo. Skórka schodzi do połowy, pod nią lekko zabarwiony na brązowo fioletowy. Zapach suszonego podgrzybka, dość słaby. Smaku jakby brak.
Rósł przy piaszczystej drodze na skraju lasu mieszanego (brzoza, dąb, sosna).
Zjeść? :)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 06 listopada 2022) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji