Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Boczniak ostrygowaty na jarząbie szwedzkim
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «
GREJ88410

#133
od października 2007

2007.11.18 00:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
...wyrósł mi przed domem parę dni temu. O Pleurotus ostreatus na tym gatunku drzewa (Sorbus intermedia) jeszcze nie słyszałam, ale na ostrygowatego zdecydowanie wygląda:


boczniak ostrygowaty na Sorbus intermedia 1


boczniak ostrygowaty na Sorbus intermedia 2


boczniak ostrygowaty 3


Mogę jeść?

#134
od października 2007

2007.11.18 00:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Prawdę mówiąc, zapach ma dość dziwny. Taki intensywnie grzybowo-owocowy, wręcz za intensywny. Może to jakiś efekt uboczny gospodarza?...
i

#2317
od maja 2006

Jakbyś miała wątpliwości, to podeślij je wszystkie do mnie razem ze składnikami na panierkę ;-)))

#4260
od grudnia 2003

Wyglądają na niezjadliwe-łykowate.Nawet sypią...:(
i

#865
od listopada 2006

Można jeszcze przebrać młodsze do konsumpcji lub wyciąć u dojrzalszych okazów najbardziej łykowatą część wokół trzonu. Jednak proponowałbym na tym samym jarząbie poszukać w przyszłym roku okazów młodych i świeżych. Takie smakują zdecydowanie najlepiej:-)
i

#4261
od grudnia 2003

Dobrze piszesz-w przyszłym roku:)np.w styczniu-marcu.Boczniaki lubią "owocować" wielokrotnie o czym sią sam nieraz przekonałem...
i

#867
od listopada 2006

Mirki dobrze mówisz. Świeże powinny być jeszcze szybciej niż myślałem, ale chyba tylko na obszarach z klimatem wybitnie morskim (linia Gdańsk-Kołobrzeg-Szczecin). Wychodzi więc, że morsy jak Mykola, Mirki, Gaborson... być może wkrótce będą się mogli nimi jeszcze nacieszyć :-)
Niestety mnie, niskopiennemu górolowi trzeba czekać tak długo, że cho, cho... Najpewniej do przyszłej jesieni. No chyba, że zima będzie podobnie jak ubiegła nadzwyczaj łaskawa (czyt. wyjątkowo ciepła). A tak u mnie jest już ok. 5 cm śniegu i trzyma kilkustopniowy mróz:-(


(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 18.listopada.2007)

#135
od października 2007

2007.11.18 03:32 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Dzięki! One mają tak około tygodnia, może osiem dni, a więc teraz już wiem - nie można za długo czekać...

#136
od października 2007

2007.11.18 03:36 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
Ale tylko ten największy (na focie "rosnącej") był trochę twardawy - pozostałe bardzo smaczne były i wcale nie łykowate! :-)
Fajnie mieć prywatną boczniakarnię:-)

#137
od października 2007

2007.11.18 03:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
PS. One nie "sypały" - zostawiłam je przez trzy godzinki do wysypu zarodników...
i

#4262
od grudnia 2003

Na trzeciej fotce z lewej u dołu widać zarodniki...więc sypały:)
Może dodam,że pozyskiwanie boczniaków mobilizuje grzybnie do wypuszczania kolejnych wiąch boczniaków-testowałem:0

#138
od października 2007

2007.11.18 13:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Paula Probucka (mykola)
No widać, widać zarodniki, bo specjalnie te kapelusze do tego zmobilizowałam... Ale zresztą, nieważne. Mam dziwne wtrażenie, że zazdrość przez kogoś tu przemawia ("na pewno kwaśne":-))
A u mnie jeszcze jeden pyszny bukiecik czeka dziś na zebranie, opanierowanie, usmażenie... mmmmmmmm :-)))

(wypowiedź edytowana przez mykola 18.listopada.2007)
i

#2320
od maja 2006

Gdybym miał nieco bliżej wprosił bym się na ten obiadek.
Już na ich zdjęcia żołądkiem patrzyłem :-)))
Smacznego
i

#913
od października 2005

Paula - i ja zazdroszczę Ci tak wspanialego obiadku. Chyba pójdę i kupię sobie boczniaka w sklepie - ale to nie to samo co dziczek :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji