#926
od października 2020
2022.07.30, Wysoczyzna Elbląska. Ols z udziałem brzozy. Na cienkim pniu liściastego (chyba olszy?) kilka owocników. Największy 4 cm. x 3 cm. x 1 cm. Owocniki w miarę łatwo odchodziły od substratu. Miąższ elastyczny, sprężysty. Brak przebarwień pod dotykiem i na cięciu. Zapach średnio-intensywny, raczej grzybowy. Smak neutralny.
Pory ok. 5/mm, rurki 2-3 mm.
Wg mnie wchodzą w grę dwa gatunki:
Tyromyces chioneus i
Postia tephroleuca - nie wiem, czy da się je odróżnić po makro. Chyba że jeszcze coś innego...
#932
od października 2020
Poszperałem trochę i moje typowanie to
P. tephroleuca, bo:
- beżowoszare barwy raczej na obwodzie kapelusza (nie wiem, czy to cecha charakterystyczna, ale w wielu doniesieniach takie widziałem),
- na przekroju skórka wyraźnie widoczna - wg źródeł (m.in. Wikipedia za: Domański i in. 1967) u
T. chioneus na świeżym owocniku niezauważalna,
- owocniki po wysuszeniu wyraźnie żółte na hymenoforze (fot. poniżej) - nie znalazłem takiej cechy odnośnie
T. chioneus.
Może ktoś się podzieli opinią co do typowania...