Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mleczaj ale ... chrząstka czy biel?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
i

#239

2005.07.22 11:12 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Jaki to mleczaj? Jak je najłatwiej w lesie, amatorowi, rozróżnić?







i

#527

2005.07.22 18:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Da się. Pewnie.
Mleko posmakować. Miąższ oddzielnie posmakować. KOH zadać na miąższ i mleko. W jakim lesie, pod czym rósł powiedzieć. Fakturę powierzchni kapelusza zobaczyć. Gęstoś blaszek i ich grubość określić.
Może być Lactarius piperatus najpewniej, ale bez literatury, na urlopie trudno mi zgadywać.
i

#247

2005.07.24 10:22 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Mleko ostro piekące





#1512

2005.08.03 16:26 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Białych gatunków mamy kilka:

M. chrząstka (L. vellereus) - blaszki grube i rzadkie, mleczko piekące, nie reaguje na KOH..
M. bertyloński (L. bertillonii) - blaszki takie same, mleczko też piekące, miąższ z KOH przebarwia sie na zloto

odpadają ze względu na gęstość blaszek.

M. zieleniejący (L. glaucescens) - blaszki gęste i cienkie, miejsca dotknięte lekko zielenieją

odpada

M. biel (L. piperatus) - blaszki wyraźnie białe, nic nie zielenieje, w miejscach dotknięcia, ale żółknie, blaszki gęste, cienkie

pasuje :-)

M. różowoblaszkowy (L. controwersus) - blaszki cienkie i gęste, lekko różowawe, kapelusz też lekko rożowawy z uwidaczniającymi się koncentrycznymi pręgami

odpada

M. omszony (L. pubescens) - blaszki, cienkie i gęste, starsze lekko cieliste, brzeg kapelusza owłosiony,

odpada

wszystkie mają piekące mleczko.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 sierpień «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji