Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Russula biało-czerwona
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «

#1674
od sierpnia 2005

2007.10.30 22:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anamorf
las sosnowo-bukowo-dębowy
ostro piekący
1
2

#303
od lutego 2006

2007.11.01 22:17 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Andreas Gminder
Czesc,

Russula Sektion Atropurpurinae jest.
Moze byc R. atrorubens.

Pozdrawiam,
Andreas

#1678
od sierpnia 2005

2007.11.01 22:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anamorf
Russula atrorubens dośc rzadki chyba w Polsce - Gołąbek czarnoczerwony.
wg. klucza Skirgiełło miąższ pod wpływem gwajaku [ guaiacum] , którego nie mam, błękitnieje. Wyglada na to , że gwajak jest nie do zdobycia w Polsce ..."Kolejny odczynnik jest trudny do uzyskania w Polsce ale wielce pomocy przy oznaczaniu. Nalewka gwajakowa, gwajak, tynktura gwajakowa to alkoholowy roztwór żywicy gwajakowej, 1 część żywicy w 5 częściach etanolu 60-70%. W praktyce aby żywica się skutecznie rozpuściła należy ją sproszkować i rozpuszczać w 96% etanolu, dopiero potem dodać nieco wody. Odczynnik wytrzymuje góra kilka miesięcy. W reakcji z powierzchnią trzonu miąższ zwykle natychmiast lub w przeciągu kilku sekund przybiera intensywną lazurowoniebieską barwę. U niektórych gatunków to przebarwienie jest nieznaczne lub bardzo powolne i jest to ważna cecha diagnostyczna lub do rozróżniania gatunków wśród zebranych okazów. Żywica ta była stosowana onegdaj do wykrywania śladów krwi, obecnie nie znajduje się w obrocie w Polsce. Podobnie reaguje (ale daje inne barwy) gwajakol (2-metoksyfenol)..." http://www.grzyby.pl/oznaczanie-Russula.htm
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 listopad «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji