Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ciemnobrunatny rozpostarto-odgięty na buku
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 11 kwietnia 2022) «

#746
od października 2020

2022.04.09, Elbląg, podmiejska buczyna z dodatkiem dębu, grabu. Na 2 kawałkach połamanego pnia buka, połacie długie do 2,5 m. Na górnej powierzchni pnia rozpostarte, na bocznych - rozpostarto-odgięte (szer. do ok. 3 cm.). Brzeg ostry, pory nieregularne, długość porów zmienna - od 2 do 5 mm. Miąższ średnio miękki (trochę bardziej miękki niż korek), zapach słaby, grzybowy (?). Pod wpływem KOH natychmiast przebarwia się na czarno.
Ponieważ włochate i ciemne, to przyszła mi do głowy włochatka ciemna :-) - reakcja z KOH nawet się zgadza, ale ona chyba trochę inaczej wygląda? A innych pomysłów nie mam.



KOH:
i

#11943
od października 2007

2022.04.09 18:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jacek Nowicki (gonzo)
Moim zdaniem to stare owocniki błyskoporka, a w grę wchodzą Inonotus nodulosus i Inonotus hastifer.

#747
od października 2020

Dziękuję, Jacku. Naszukałem się w Sieci o reakcji tych gatunków z KOH... aby w końcu znaleźć informację, że wszystkie błyskoporki przebarwiają się z KOH na czarno:-).

Poprzednio nie wrzuciłem zdjęć (bo nie wiedziałem, że to może być istotne), na których widać, że powierzchnia niektórych owocników jest wyraźnie guzkowata (ang. nodulose). Może to wskazuje, że z 2 wytypowanych gatunków jest to I. nodulosus?

#11164
od września 2005

ogólnie rzecz biorąc - to są zwłoki:D
Nie ma sensu tracić czasu wiosną na polyporaki, bo i tak zazwyczaj nie da się potwierdzić mikroskopowo tożsamości.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2022 « starsze wątki (do 11 kwietnia 2022) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji