Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Ressula ... ???
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 czerwiec-lipiec «
i

#197

2005.07.10 10:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Badzo twardy trzon, łatwo schodzi skórka z kapelusza. Da się coś powiedzieć na ten temat?





i żółty wysyp
i

#500

2005.07.10 11:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
A jaki smak? To podstawowa cecha przy oznaczaniu gołąbków.

A pod jakim drzewem? Gołąbki to grzyby mikoryzowe - często o wąskim spektrum.

To co wyżej plus to co podałeś to podstawa bez której nie warto zaczynać oznaczania.

Co jest potrzebne do oznaczania gołąbków:
http://www.grzyby.pl/oznaczanie-Russula.htm
i

#198

2005.07.10 11:16 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Smak. Powiedzmy, że raczej bez smaku ewentualnie nieco słodkawy. Stanowisko pod młodymi jodłami - w pobliżu zagajnik brzozowy.
i

#679

Miał żółknący miąższ?
Tak tylko pytam, bo przypomina mi tego, którego znalazłem kilka dni temu...
i

#501

2005.07.10 11:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Smaki gołąbków dzielimy na łagodne i ostre.
Ostre mogą być w różnym stopniu - do natychmiast ostro palącego.
Czyli ten jest łagodny.

Czy może miał jakiś określony zapach?

Nie rosły tam jakieś liściaste, jakiś grab albo coś takiego? Nawet podrostek?
i

#936

gw
Czy na podstawie tego zdjęcia i widocznej na nim pewnej charakterystyki dla skórki można stwierdzić że jest to Russula emetica var.betularum.?
i

#503

2005.07.10 12:23 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Na podstawie tylko tego zdjęcia nic nie można powiedzieć.

Smak (paląco ostry), wysyp (czysto biały), zapach (taki specyficzny dla emetica, ja odbieram go jako owocowo-ostry) to minimum z makro-cech dla R. emetica.

Gdyby był bardziej delikatny, starszy owocnik, z dużymi odbarwieniami, czyli typowy, to bym ryzykował przypuszczenie R. betularum na podstawie fotki, ale to nie to co na tej fotografii.

#1417

2005.07.10 12:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Hm...czyżbym zaobserwowała pewne symptomy świadczące o pogłębiającej się groźnej infekcji rozprzestrzeniającej się poprzez to forum?? Alej zaczął robić wysypy zarodników i smakować surowe grzyby?????
Kandydat na zaawansowanego grzybomaniaka???
Hm..... ;-)))

#683

Poczekamy trochę, to sprawi sobie mikroskop ;-)
i

#939

Sebastian. To już dość dawno przestało być aktualne.
Bardzo zachęcające są Rusulla, bardzo.:)
Zeszłego roku miałem możliwość w podobnym okresie trafić na ich różnorodność i obfitość w w kształtach i kolorach, w lasach po których wędrowałem.
Który jest który, pozostanie chyba nadal dla mnie wielką niewiadomą.
Dla mnie to zbyt mozolne. Tu trzeba serca, specjalizacji, ogrom samozaparcia, czasu i nasiadówy w jednym miejscu.
Nastawić się tylko na gołąbki?.
Chyba zaczynam rozumieć dlaczego Marek ma plan gołąbkowy na ten rok. Myśl o takim zadaniu dojrzewała chyba trochę?
Nic nie planuję. Zobaczymy jak będzie w lesie.

#8

2005.07.10 14:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

paulina stepień (diatoma)
ten pierwszy to może Gołąbek płowiejacy?
i

#504

2005.07.10 15:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (marek)
Z gołąbkami nie jest tak tragicznie jak sie na początku wydaje.

Jest spora grupa gatunków które, jak już wiadomo "że to to To" łatwo się identyfikuje w terenie. Np. Russula ochroleuca, czy nawet tak zmienny barwnie jak R. vesca.
Tyle, że najlepiej to wychodzi, gdy ktoś kto zna pokaże, wskaże o co chodzi i potem można jeszcze poćwiczyć samemu.

Poznawaniu samemu od 0 towarzyszą przede wszystkim długo wątpliwości "może to ale czy na pewno" w których przezwyciężeniu nikt nie może pomóc. A alternatyw do diagnozy, jak się nie zna myków, jest wiele.

Co do pierwszego gołąbka w cyklu to szukał bym w okolicy grupy Polychromae - np. Russula integra i okolice. Nie jest to grupa, którą miałbym dobrze rozpracowaną. Tak, że chyba więcej nie pomogę.

#685

Russula ochroleuca rzeczywiście bardzo łatwo rozpoznać, często je spotykam.

#941

Ja tylko będą to może się pomyśli, jak by tu je troszkę poznać bliżej.
i

#199

2005.07.10 19:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Grab całkiem możliwy - lub jakiś buk. Smak łagodny. Żółknący nie tyle może miąższ co blaszki, tak blaszki żółte.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2005 « Archiwum 2005 czerwiec-lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji