Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Grzyb gromadny z trawnika spod sosny
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «

#537
od stycznia 2007

Rośnie gromadnie na trawniku pod posadzoną sosną. Wydaje mi się, że to jest gaska mydlana. Czy na pewno?

#3996
od grudnia 2003

Wygląda na niekształtną-powąchaj mydlana smierdzi ługiem.

#4219
od kwietnia 2004

2007.10.11 10:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Mirki - dyskutowałabym. Ona mi na niekształtną nie wygląda. Nie ma w niej nic żółtego.

#539
od stycznia 2007

Mirku, to nie jest gąska podzielonka; ja tego grzyba bardzo dobrze znam.

(wypowiedź edytowana przez Zwieros 11.października.2007)

#4221
od kwietnia 2004

2007.10.11 10:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
O nowa nazwa!

#542
od stycznia 2007

Jolu, taka nazwa też istnieje w atlasie Marka Snowarskiego i nie tylko. Być może jeszcze nie wszędzie rozpowszechniona inna polska nazwa. Myślę, że warto z nią zapoznać się. A mam tu na myśli tylko grzyba z nazwą łacińską Tricholoma portentosum.
i

#3999
od grudnia 2003

Jeśli nie śmierdzi ługiem to może być g.ziemista.
i

#4225
od kwietnia 2004

2007.10.11 14:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Podzielonki nie ma u Marka! Jest Tricholoma portentosum - gąska niekształtna
Zaciekawiła mnie sama nazwa "podzielonka"
i

#4002
od grudnia 2003

Ciekawe co autor tej nazwy miał na myśli---PODZIELONKA?---
Czy chodzi o jakiś podgatunek zielonki?pod(zielonka)
czy chodzi o jakiś podział(podzielenie)?
<(*%*)>
i

#4003
od grudnia 2003

Coś mi się wydaje,że to nazwa regionalna (Białystok)
Pod-zielonka...
może nazwa się wzięła od zielonkawego kolorku pod-kapelusza?
Robi sie ciekawie...

#545
od stycznia 2007

Jolu, "podzielonka" to jest nazwa potoczna gaski niekształtnej używana na Podlasiu. W atlasie grzybów Marka Snowarskiego też występuje, ale w nawiasie.
Masz rację, że to jest błędna nazwa i na forum mykologów nie należy jej używać. Autor atlasu mógł tą nazwę zamieścić, ponieważ - po pierwsze - nie jest to dzieło naukowe, a po drugie - co dziś wyczytałem na 2. stronie tego atlasu - " Autorzy i wydawcy tego przewodnika starali się, by jego tekst był rzetelny, nie mogą jednak wziąć odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki wykorzystania podanych w nim informacji."
Wobec tego dziękuję Ci za sprostowanie.
Niżej zamieszczam zdjęcia źródła nazwy "podzielonka".




i

#4239
od kwietnia 2004

2007.10.13 09:25 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Krzysztof! Źle mnie zrozumiałeś! Ja nie uważam, że nie należy używać. Mnie się spodobała ta nazwa i dałam temu wyraz. Nigdy jej nie nie słyszałam. Chciałam znać szczegóły.

#549
od stycznia 2007

Rzeczywiście, żle Cię Jolu zrozumiałem.
Prawdopodobnie dlatego nazwa "podzielonka" u nas na Podlasiu tak się rozpowszechniła, ponieważ - wydaje mi się - ten grzyb (gaska niekształtna) jest niżej cenionym - niż gąska zielonka ( w nazwie jest zawarta informacja dla grzybiarzy), która u nas nazywana jest "zielonką".

Te gaski ziemiste, którego to gatunku dotyczy ten watek, zerwane w innym miejscu, ugotowałem i zjadłem. Są przepyszne. Smaczniejszych grzybów - chyba - nie jadłem. Również dzięki "Atlasowi grzybów" Marka Snowarskiego, którego to zdjęcie okładki zamieściłem wyżej, poznaję inne grzyby jadalne, z których nikt u nas nie korzysta.







i

#4016
od grudnia 2003

Na Kaszubach gąsek ziemistych jest mnogo i nikt (nawet ja) ich nie zbiera...
Stanowczo wolę siwki(niekształtne).Też jest ich dużo,bo mało kto je odróżnia od innych(wogóle mało kto je zna) przez co są nie zbierane :-)

#550
od stycznia 2007

U nas na Podlasiu zaliczają te grzyby do trujących, kiedy takimi nie są. Wiec, tym sposobem, ja będę miał zawsze udane grzybobranie, gdy - zdaniem naszych grzybiarzy - "w lesie nie będzie grzybów".
i

#4246
od kwietnia 2004

2007.10.15 13:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Gąski ziemiste, moim zdaniem - są mniej smaczne od niekształnych. Co do niekształtnych i zielonek - pycha! Nie widzę różnicy. Dziękuję, Krzysztof, za wyjaśnienie.
Ogromnie żałuję, że nie mam u siebie, na Śląsku, gąskowego miejsca.

#556
od stycznia 2007

Jolu - wydaje mi się - smaki grzybów, oczywiście posolonych, należy porównywać po usmażeniu, bez żadnych dodatków ( one mogą psuć smak grzybów), na oleju roślinnym bez odparowywania sosu z nich powstałego. Gąski ziemiste porównywałem z takimi grzybami jak rycezyk czerwonozłoty , gołąbek winny, kępiak gromadny. Tu najgorzej wypadł rycezyk czerwonozłoty z uwagi na niezbyt przyjemny zapach, natomiast ten ostatni grzyb z wymienionych zaliczam do bardzo smacznych, ale mniej - niż gołąbek ziemisty.
Usmażonymi w sposób powyższy gaskami ziemistymi częstowałem znajomych w pracy i nikt - tak jak ja - nie narzekał na dolegliwości żoładkowe. Więc można te grzyby jeść bez żadnych obaw i rozkoszować się ich smakiem.
Dodam jeszcze, że panierowany, tak jak kotlet schabowy, boczniak ostrygowaty nie był bardzo smaczny i był dość twardy.
i

#4029
od grudnia 2003

Na zdjęciach powyżej pierwsze to gąski żółknące pozostałe ziemiste
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji