Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
lactarius deliciosus , ale czy na pewno?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «

#1642
od sierpnia 2005

2007.10.09 18:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anamorf
w pierwszej chwili byłem pewny, ze to mleczaj późnojesienny, blisko widziałem jodły i dokładnie nie obejrzałem wszystkich drzew.
w domu zauwazyłem, że blaszki przebarwiają sie po pewnym czasie szarozielono.
mleczko w miąższu na przekroju pomarańczowe, długo nie zmienia barwy, potem ciemnieje do prawie winnoczerwonego, a nastepnie szarzeje i blednie.
mam wiec dwa pytania. czy u późnojesiennego możliwy jest szarozielone przebarwienie blaszek?
czy po strefowaniu kapelusza mozna cos stwierdzić?
1
2
3
i

#751
od listopada 2006

Zdecydowanie mleczaj późnojesienny - Lactarius salmonicolor.

1. W tym roku go nie szukałem, stąd brak mojej jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
Z tego co pamiętam zielonego przebarwienia u nich nie spotkałem. Pamięć z przed roku może zawodzić. Masz fotografie z szarozielonym przebarwieniem?
2. Tak wg. mnie można po strefowaniu, ale zupełnie pewny jestem jak widzę jodły. Tu jednak potrzeba się dłuższego obycia z tymi mleczajami. Strefowanie kapelusza u m.późnojesiennego jest jaśniejsze i bledsze i tonacje są bardziej pomarańczowe, w przeciwieństwie do rydza o tonacjach rudych. To tak generalnie ujmując. Nie jest to łatwe, ale z czasem...

Najgorsze, że są wyjątki. Czasem spotykam rydze zupełnie blade (głównie na nasłonecznionych miejscach, ale zawsze są to sosnowe polany na piaskach)

Dla przypomnienia:

Mleczaj rydz - pod sosną
Mleczaj późnojesienny - pod jodłą

W jodłowo-sosnowych najczęściej rośnie późnojesienny, choć spotykałem też rydza, ale zdecydowanie rzadziej (głównie na leśnych ścieżkach)

No i na koniec smażony rydz pachnie i smakuje wyśmienicie, późnojesienny można jeść (najlepiej z marynaty), ale dla mnie pachnie wstrętnie. To taka moja subiektywna opinia.

Pewnie i tak nikogo do końca nie przekonam. Bla, bla, bla itp. niejasności nt rydzopodobnych będzie sporo, dopóki to nie zostanie wyłożone czarno na białym. Najchętniej bym zrobił fotograficzne porównanie, ale to mi się chyba nie uda już w tym roku.

#1645
od sierpnia 2005

2007.10.09 22:52 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anamorf
szarozielonkawe przebarwienie jest tylko po czasie na skaleczonysch blaszkach
a chyba nie powinno byc u późnojesiennego
jodły były blisko, ale sosna tez gdzieś mogła być
1
i

#753
od listopada 2006

Mimo wszystko późnojesienny.

No chyba, że jakiś "tęgi umysł" zaprzeczy:-)

#452
od grudnia 2005

Mleczaj późnojesienny na 100% :) - występuje w mojej okolicy na prawdę hurtowo, a od czasu do czasu miewałem w koszyku z tego samego grzybobrania nieliczne u mnie Lactarius deliciosus i L. deterrimus, więc i one zdołały się dobrze opatrzeć :)))

(wypowiedź edytowana przez zygmunt 10.października.2007)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2007 « Archiwum 2007 październik «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji