2021.10.30, Wysoczyzna Elbląska. Buczyna z dodatkami (Db, Gb, Ol), na kłodzie liściastego (prawdopodobnie dębu) 2 duże grupy owocników, gęsto zbite, częściowo pozrastane. Szerokość do ok 10 cm. Powierzchnia gładka. Blaszki gęste, ostrza piłkowane. Całkowity brak trzonu (sprawdzałem na wielu owocnikach). Miąższ jędrny, elastyczny. Zapach - w lesie wydawał się neutralny, po ogrzaniu w domu - wyraźny, nieprzyjemny (chemiczny?). Smak początkowo łagodny, po kilkunastu sekundach wyraźnie piekący - pieczenie utrzymywało się w ustach kilkanaście minut, mimo przepłukania.
Wysyp dopiero się robi, ale raczej na pewno biały lub białawy - widziałem na kapeluszach pod innymi owocnikami.
Nie pasuje mi nic z
Pleurotus, bo u tych raczej jakiś szczątkowy trzon jest, no a poza tym ten smak...
Nie pasuje też
Tapinella panuoides (którą już widywałem na żywo) - u tych powierzchnia kapelusza powinna być aksamitna, blaszki i smak też raczej się nie zgadzają.
Uwaga: niektóre zdjęcia przekłamane ku różowemu, faktycznie grzyby miały kolor +/- beżowy.