Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
Białawy blaszkowiec z zielonym i z fioletowym
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 20 października 2021) «

#459
od października 2020

2021.10.10, Elbląg, las Bażantarnia (54°10'34.1"N 19°28'10.1"E). Las mieszany bukowo-sosnowy, w dziurze pod korzeniem sosny, u stóp stromego zbocza, 1 owocnik - kapelusz 4 cm, trzon 8 x 2,5 cm. Wyrastał z ziemi. Na dolnej części trzonu przebarwienia na zielono, na blaszkach i w strefie pierścieniowej - na fioletowo. Nie mam pewności, czy te barwy to "cecha", czy efekt działalności innych organizmów. Miąższ biały, elastyczny, zapach nieokreślony, smak łagodny. Dopiero w domu zauważyłem, że fioletowe punktowe przebarwienia są też wewnątrz trzonu (ostatnie foto).

#2
od września 2021

Może Tricholoma columbetta?

#466
od października 2020

Dziękuję, faktycznie może to być ona - zielonkawe przebarwienia na trzonie pasują. Ale skąd ten fiolet? - nie mam pojęcia. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Ps. znalazłem gdzieś informację, że na T. columbetta (na grzybni) pasożytuje korzeniówka pospolita - czyżby to ona była sprawcą tej nietypowej barwy?

#16176
od maja 2009

2021.10.11 18:58 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Gryc (mirek63)
W naturze trwa nieustanna walka, brzydko mówiąc jeden gatunek jest pożerany przez inny. Takich pasożytujących grzybów na innych jest bardzo dużo. W tym przypadku też ewidentnie widać porażenie, być może jakiś Hypomyces?

#467
od października 2020

Może i jakiś Hypomyces. Tak czy siak, ze względu na to porażenie, a też i spore zaczerwienie, daruję roboty Kustoszom i poszukam lepszych egzemplarzy.
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2021 « starsze wątki (do 20 października 2021) «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji